Nezamestnanosť v Grécku klesla v apríli na takmer 8-ročné minimum

Nezamestnanosť v Grécku pokračovala v apríli v poklese, pričom sa dostala na takmer 8-ročné minimum. Ukázali to vo štvrtok zverejnené údaje gréckeho štatistického úradu.
Podľa úradu miera nezamestnanosti v Grécku upravená o sezónne vplyvy dosiahla v apríli 17,6 % oproti nahor revidovanej marcovej hodnote 18,2 % a 19,8-percentnej úrovni v apríli minulého roka. Najnovšia miera nezamestnanosti je zároveň najnižšia od júna 2011.
Najväčšiu záťaž z pohľadu nezamestnanosti niesli mladí Gréci vo veku 15 až 24 rokov. Miera nezamestnanosti v tejto kategórii dosiahla 30,4 %. Na druhej strane, v porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka je to výrazný pokles, keď v apríli 2018 dosahovala nezamestnanosť mladých 40,3 %.
Najvyššiu hodnotu zaznamenala nezamestnanosť v Grécku v septembri 2013, keď dosiahla 27,8 %. Odvtedy postupne klesá, stále však zostáva najvyššia v celej eurozóne. Grécka vláda očakáva, že tento rok opäť klesne a dosiahne 18,2 %. S rovnakou nezamestnanosťou za celý rok počíta aj Európska komisia.

Súvisiace články

Aktuálne správy