Južná Kórea sa snaží získať pomoc USA v obchodnom spore s Japonskom

Tokio sprísnilo proces schvaľovania japonských dodávok chemikálií juhokórejským firmám.

Južná Kórea sa snaží získať pomoc USA v obchodnom spore s Japonskom, ktoré sprísnilo kontrolu exportu materiálov pre moderné technológie. Juhokórejská vláda vo štvrtok uviedla, že ministerka zahraničných vecí Kang Kyung-wha o tejto problematike telefonicky hovorila so šéfom americkej diplomacie Mikeom Pompeom. Tlmočila mu názor Soulu, že „nežiadúce“ obmedzenie obchodu zo strany Japonska by mohlo narušiť globálne dodávateľské reťazce.

Tokio minulý týždeň sprísnilo proces schvaľovania japonských dodávok chemikálií juhokórejským firmám, ktoré ich potrebujú na výrobu polovodičov a displejov pre televízory a smartfóny. Južná Kórea, ktorá je najväčším dodávateľom čipov a displejov na svete, považuje japonské obchodné obmedzenia za odvetu pre rozhodnutie súdu prikazujúce japonským firmám odškodniť Juhokórejčanov za nútené práce počas druhej svetovej vojny.

Juhokórejské ministerstvo zahraničných uviedlo, že šéf amerického rezortu diplomacie Pompeo vyjadril „pochopenie“ pre postoj Soulu a súhlasil s tým, že pomôže uľahčiť komunikáciu prostredníctvom diplomatických kanálov.

Súvisiace články

Aktuálne správy