Riziká pre ekonomiku USA podľa šéfa Fedu trvajú, trhy očakávajú zníženie sadzieb

Obavy v súvislosti s obchodnými spormi a slabým rastom svetovej ekonomiky "naďalej vplývajú na vyhliadky ekonomiky USA" a Federálny rezervný systém (Fed) "je pripravený primerane zasiahnuť, aby udržal ekonomiku v raste".

Obavy v súvislosti s obchodnými spormi a slabým rastom svetovej ekonomiky „naďalej vplývajú na vyhliadky ekonomiky USA“ a Federálny rezervný systém (Fed) „je pripravený primerane zasiahnuť, aby udržal ekonomiku v raste“. Uviedol to v stredu prezident americkej centrálnej banky Jerome Powell. Podľa ekonómov jeho slová tak zvýšili šance na zníženie úrokových sadzieb na najbližšom zasadnutí Fedu koncom júla.
Powell uviedol, že rast hospodárstva môže ovplyvniť viacero rizík. Medzi nimi slabé tempo rastu iných kľúčových ekonomík či slabšie firemné investície, ktoré sú dôsledkom neistoty firiem, ako dlho bude Trumpova administratíva v obchodných konfliktoch s Čínou a ďalšími ekonomikami pokračovať a aké rozmery tieto konflikty dosiahnu.
Predstavitelia centrálnej banky už na júnovom zasadnutí signalizovali, že tieto obavy by mohli byť dôvodom na zníženie kľúčových úrokových sadzieb. „Ako ukazujú nové ekonomické údaje, neistoty súvisiace s napätím v obchode a obavy o silu svetovej ekonomiky aj naďalej vplývajú na vyhliadky ekonomiky USA,“ povedal Powell pred Výborom Snemovne reprezentantov pre finančné služby. Vo štvrtok (11. 7.) vystúpi šéf centrálnej banky aj pred Bankovým výborom Senátu.
Powell čelí v poslednom období stále väčšiemu tlaku zo strany amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý mu vyčíta, že banka rastom úrokových sadzieb v minulom roku negatívne ovplyvnila rast americkej ekonomiky. Podľa predstaviteľov Fedu je to však práve Trumpova politika zahrnujúca zvyšovanie dovozných ciel na zahraničné produkty a nepredvídateľné kroky, ktorá zvýšila riziká pre americkú ekonomiku a núti Fed začať zvažovať Trumpom presadzované zníženie úrokových sadzieb.
V súčasnosti Fed drží úrokové sadzby v pásme 2,25 % až 2,50 %. Na túto mieru ich banka zvýšila v decembri 2018, čo bolo štvrté zvýšenie sadzieb počas roka. Po Trumpovom tlaku, ktorý prezident vyvíja na Fed približne od mája, teraz ekonómovia očakávajú, že centrálna banka úrokové sadzby koncom júla takmer naisto zníži, pričom počítajú s poklesom minimálne o 25 bázických bodov. Nevylučujú však ani možnosť, že Fed úrokové sadzby skreše o 50 bázických bodov.

Súvisiace články

Aktuálne správy