Letisko Prievidza sa od júla stalo colnou hranicou EÚ

Prievidzské letisko má od júla štatút colného letiska. Po novom na ňom môžu pristávať lietadlá z tretích krajín, teda mimo Európskej únie (EÚ), rovnako sú možné i odlety do tretích krajín. Letisko sa týmto stalo colnou hranicou EÚ. Využívať sa bude na obchodné cesty podnikateľskej verejnosti. Informovala o tom v stredu TASR hovorkyňa Colného úradu Trenčín Renáta Peťovská.
Colný dohľad na tomto letisku zabezpečuje Pobočka colného úradu Prievidza. Colníci budú pred každým odletom do krajín mimo EÚ a pri každom prílete z krajín mimo EÚ vykonávať colnú kontrolu tovaru, batožiny a cestujúcich osôb. „Zameraná bude najmä na dovoz tovaru podliehajúceho oslobodeniu od cla a dane z pridanej hodnoty, tovaru podozrivého z porušovania práv duševného vlastníctva, tiež podliehajúceho Dohovoru CITES o ochrane ohrozených voľne žijúcich druhov živočíchov a voľne rastúcich rastlín, ako i tovaru, ktorý podlieha spotrebným daniam. Prísnym opatreniam podliehajú aj výrobky živočíšneho pôvodu,“ priblížila Peťovská.
Colníci podľa nej skontrolujú tiež prepravu peňažných prostriedkov, zbraní a streliva, ako i prepravu predmetov kultúrnej hodnoty. „Podrobné informácie, limity na oslobodenie či informácie o zákazoch a obmedzeniach nájde verejnosť na portáli finančnej správy i na informačnej výveske na Letisku Prievidza,“ dodala.
Na Slovensku majú štatút colného letiska tiež letiská v Bratislave, Košiciach, Poprade – Tatrách, Žiline, Piešťanoch a na Sliači. Od 1. júla sú to aj letiská v Jasnej, Prievidzi a Nitre.

Súvisiace články

Aktuálne správy