50. výročie pristátia na Mesiaci: Virgin Galactic údajne plánuje ísť na burzu

, WSJ;CNBC Foto: SITA/AP

Firma britského miliardára Richarda Bransona zameraná na vesmírny cestovný ruch plánuje ponúknuť svoje akcie verejnosti, uvádza Wall Street Journal.

Virgin Galactic uvedie svoje akcie ako súčasť dohody so spoločnosťou Social Capital Hedosophia Holdings, akvizičnou spoločnosťou na špeciálne účely. Tá bude údajne investovať 800 miliónov dolárov do spoločnosti za 49 % podiel vo firme.

Bransonova vesmírna firma by sa tak stala prvou verejne kótovanou spoločnosťou na svete, zaoberajúcou sa kozmickým letom, ktorá by mala byť uvedená na trh v priebehu tohto roka. V dokumente sa tiež uvádza, že Branson minulý rok prerušil rokovania o možnej saudskej investícii do Virgin Galactic.

Podnikateľský magnát je v súčasnosti v napätom konkurenčnom boji v rámci vesmírnych pretekov so SpaceX Elona Muska a Blue Origin, šéfa Amazonu Jeffa Bezosa. Doposiaľ už predal 600 vstupeniek za cenu 250 000 USD. Vesmírna loď Virgin Galactic VSS Unity vo februári tohto roka absolvovala let do vesmíru s troma kozmonautmi.

V sobota 20. júla bude 50. výročie, keď Neil Armstrong a Buzz Aldrin pristáli s  Apolla 11 na Mesiaci. Dnes, o päť desaťročí neskôr, slávni miliardári podporujú rôzne projekty, aby sa do vesmíru dostal ktokoľvek, kto na to má.

Zakladateľ a generálny riaditeľ spoločnosti Amazon Jeff Bezos sa nedávno rozviedol, čo ho vyšlo veľmi draho, ale väčšina odhadov ho stále považuje za najbohatšieho muža na svete. Jeho hlboké vrecká pomáhajú financovať nezávislú firmu Blue Origin, ktorý stavia raketu s kapsulou pre cestujúcich. Zo šiestich sedadiel cez veľké okná bude dobre vidieť zakrivenie Zeme. Už sa dajú rezervovať miesta na webovej stránke, hoci ceny a dátumy letov zatiaľ oznámené neboli.

Tretí vesmírny podnikateľ, Elon Musk, má dnes iné problémy ako je vesmírny cestovný ruch a mimoriadne nákladné misie. Ako sa nedávno vyjadril, bolo by to "celkom v pohode", ak by si ľudia zaplatili za cestu do vesmíru pomocou jeho nedávno odhalenej kozmickej lode Crew Dragon.

Výskumní pracovníci švajčiarskej banky UBS hovoria, že ekonomika cestovného ruchu vo vesmíre nie je žiadnym úletom fantázie a odhaduje, že do roku 2030 sa stane priemyslom s hodnotou 800 miliárd dolárov. V práci publikovanej v marci tohto roku UBS tvrdí, že tí, ktorí majú záujem o vesmír, môžu teraz zaplatiť len 5 000 dolárov za skúsenosť s nulovou gravitáciou v tradičnom lietadle, ale cenu budúceho výletu na Mesiac odhadujú na 150 miliónov dolárov.  Pre porovnanie, americký podnikateľ Dennis Tito údajne zaplatil v roku 2001 20 miliónov dolárov, aby sa stal prvým turistom na svete, ktorý sa dostal na Medzinárodnú vesmírnu stanicu pomocou ruskej kozmickej lode Sojuz.

Banka tiež vníma vesmírnu turistiku ako odrazový mostík k rozvoju diaľkového cestovania medzi dvoma miestami na Zemi, čo umožňuje obrovské zníženie súčasných letových časov, ktoré trvajú 10 hodín a dlhšie. Vlani SpaceX vyhlásil, že chce vybudovať medzinárodnú cestovnú službu do 10 rokov, ktorá by mohla dosiahnuť akýkoľvek bod na Zemi v priebehu jednej hodiny. Prevádzkový riaditeľ vtedy uviedol, že raketa Big Falcon Rocket by mohla prepraviť 100 cestujúcich a dokonca aj cenu niekde medzi ekonomickou a biznis triedou.

Súvisiace články

Aktuálne správy