Dôvera investorov v eurozóne aj v Nemecku v júli klesla

Investorom v eurozóne sa aj tento mesiac zhoršila nálada. Ich dôvera v ekonomiku menového bloku opäť klesla a na najnižšiu úroveň za 4,5 roka. Analytici pritom očakávali, že naopak stúpne. Ukázalo sa tak, že pozitívne signály z akciových trhov nezmierili obavy investorov z obchodných sporov. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu renomovaného inštitútu Sentix.
Podľa prieskumu sa index dôvery, ktorý odráža náladu investorov v 19 štátoch menovej únie, v júli znížil na -5,8 z -3,3 bodu v predchádzajúcom mesiaci a je tak najnižší od novembra 2014. Analytici pritom očakávali, že index v júli vzrastie na 0,1 bodu.
Anketa tiež ukázala, že aj index dôvery investorov v Nemecku, ktoré je najväčšou ekonomikou bloku, v júli klesol na -4,8 z júnových -0,7 bodu a je najnižší za takmer desať rokov.
„Vysoká závislosť Nemecka od exportu a čínskeho trhu sa stáva čoraz väčšou záťažou a obchodný spor visí ako Damoklov meč nad eurozónou,“ povedal riaditeľ inštitútu Sentix Patrick Hussy. „Vyzerá to, že sa (Nemecko) recesii nevyhne,“ povedal o najväčšej európskej ekonomike.
Zníženie napätia v obchodnom spore medzi Spojenými štátmi a Čínou na summite G20 v Japonsku vzbudilo nádej, že trend poklesu ekonomiky by sa mohol zastaviť. Napriek tomu investori ekonomike znova „ukázali palcom dole“, povedal Hussy.
Upozornil, že čím dlhšie sa v americko-čínskom obchodnom spore nepodarí dospieť k dohode, tým viac utrpí dôvera.
Spojené štáty a Čína sa na konci júna dohodli na opätovnom začatí obchodných rokovaní.
Sentix uskutočnil prieskum medzi 4. a 6. júlom a zúčastnilo sa na ňom 916 investorov.

Súvisiace články

Aktuálne správy