Ankara pokračuje v prieskume vo vodách Cypru, do týždňa vyšle ďalšie plavidlo

Do týždňa by malo začať pri pobreží Cypru realizovať prieskumné vrty na ropu a zemný plyn druhé turecké plavidlo. Vyhlásil to cez víkend turecký minister energetiky Fatih Dönmez. Krok Turecka pravdepodobne ešte viac zhorší vzťahy Ankary a Nikózie v súvislosti s právami na prieskum a ťažbu pri pobreží Cypru.
Po sťažnostiach Cypru a Grécka predstavitelia Európskej únie vyzvali v júni Turecko, aby ukončilo práce na prieskumných vrtoch vo vodách pri pobreží Cypru, inak bude musieť Ankara počítať s krokmi zo strany Bruselu.
Turecko už teraz má jedno plavidlo pri západnom pobreží Cypru. Druhé prieskumné plavidlo Yavuz sa momentálne nachádza v prístave Mersin, kde uskutočňuje finálne testy a doplňuje zásoby, citovala Dönmeza turecká agentúra Anadolu. Práve toto plavidlo by podľa Dönmeza malo zhruba do týždňa začať s prieskumnými vrtmi východne od Cypru v oblasti, na ktorú, ako dodal, „dostalo Turecko licenciu od Tureckej republiky Severného Cypru“.
Ankara, ktorá nemá diplomatické vzťahy s Cyprom, vyhlasuje, že určité oblasti v cyperskej ekonomickej zóne, známej ako EEZ, spadajú pod jurisdikciu Turecka alebo cyperských Turkov. Tí žijú na severe ostrova v Tureckom okupovanej časti Cypru.

Súvisiace články

Aktuálne správy