Turecký prezident vymenil šéfa centrálnej banky

Odvolaný šéf banky bol vlani kritizovaný za pomalé sprísňovanie menovej politiky v čase, keď turecká líra prudko klesla.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan odvolal guvernéra centrálnej banky za situácie, keď ekonomika krajiny oslabuje. Šéfa banky Murata Cetinkaya nahradil doterajší viceguvernér Murat Uysal na základe prezidentského dekrétu, ktorý bol zverejnený v sobotu. Turecký prezident má právomoc menovať hlavu centrálnej banky. V minulosti o vedení banky rozhodovala vláda, ale vlani v lete nadobudlo účinnosť nové rozdelenie právomoci tureckej výkonnej moci.

Murat Uysal sa vyjadril, že centrálna banka bude naďalej „nezávisle uplatňovať nástroje menovej politiky“ v záujme stability cien. Odvolaný šéf banky bol vlani v lete kritizovaný za to, že konal príliš pomaly pri sprísňovaní menovej politiky v čase, keď turecká líra prudko klesla pre diplomatický spor medzi Tureckom a USA. Banka potom zvýšila svoju úrokovú sadzbu na terajšiu úroveň 24 percent napriek Erdoganovmu nesúhlasu s vyššími úrokmi. O nezávislosti tureckej centrálnej banky sa všeobecne pochybuje.

Súvisiace články

Aktuálne správy