Národné zhromaždenie vo Francúzsku schválilo návrh zákona o digitálnej dani

Francúzske Národné zhromaždenie schválilo vo štvrtok návrh zákona o digitálnej dani. Ten počíta so zavedením dane pre internetové giganty ako Google, Amazon či Facebook.
Cieľom zákona je zabrániť internetovým spoločnostiam vyhýbať sa daniam umiestňovaním svojich centrál do štátov Európskej únie s nízkymi daňami. Vďaka takémuto systému internetové giganty neplatia v štátoch, kde tvoria veľký objem tržieb, ako je napríklad Francúzsko, prakticky žiadne dane.
Návrh zákona stanovuje firmám daň vo výške 3 % z objemu ich tržieb vygenerovaných vo Francúzsku. Týkať sa bude spoločností s globálnymi tržbami nad 750 miliónov eur a v prípade samotného Francúzska s tržbami nad 25 miliónov eur.
Po schválení návrhu zákona Národným zhromaždením, teda dolnou komorou parlamentu, bude o dani na budúci týždeň (11. 7.) rozhodovať Senát. Očakáva sa, že návrh prejde aj tam.
Okrem firiem ako Google či Amazon môže zákon zasiahnuť aj ďalšie americké firmy ako Uber a Airbnb, ale aj firmy z Číny či Európy. Spoločnosti však varujú, že na daň môžu doplatiť zákazníci v podobe vyšších cien.

Súvisiace články

Aktuálne správy