Francúzsko vydalo prvé 10-ročné dlhopisy so záporným úrokom

Francúzsko emitovalo vo štvrtok prvé 10-ročné dlhopisy so záporným úrokom. Investori tak zaplatili za dlhopisy viac, ako o niekoľko rokov dostanú späť. Uviedla to francúzska agentúra pre správu dlhu AFT, na ktorú sa odvolala tlačová agentúra AFP.
Ako AFT informovala, vydala dlhodobé dlhopisy v celkovej hodnote 9,996 miliardy eur. Z tejto hodnoty zhruba polovicu, konkrétne 4,972 miliardy eur, predstavovali 10-ročné dlhopisy s úrokom -0,13 %. Okrem toho vydala dlhopisy v hodnote vyše 2 miliardy eur s 15-ročnou lehotou splatnosti a kupónom 0,23 % a nakoniec 30-ročné dlhopisy v hodnote vyše 2,9 miliardy eur s úrokom na úrovni 0,8 %.
Francúzsko, druhá najväčšia ekonomika eurozóny, tak prvýkrát predalo dlhopisy s negatívnym úrokom, na rozdiel od mnohých iných krajín eurozóny či Európskej únie, ktorým sa to podarilo podstatne skôr. Finančne slabšie ekonomiky eurozóny ako Grécko a Taliansko platia približne 2-percentný úrok.
Analytici však očakávajú, že výnosy v Európe budú pokračovať v poklese, keďže sa očakáva, že budúce vedenie ECB poskytne nové stimuly na podporu oslabujúcej ekonomiky v eurozóne, buď prostredníctvom zníženia úrokovej sadzby alebo prostredníctvom kvantitatívneho uvoľňovania.

Súvisiace články

Aktuálne správy