Inšpektori práce odhalili nelegálne zamestnávanie na stavbe diaľnice D3 na Kysuciach

Inšpektorát práce v Žiline pri kontrole na stavbe úseku diaľnice D3 Čadca, Bukov – Svrčinovec zistil nelegálne zamestnávanie. Podozrivé z nelegálneho zamestnávania sú štyri kontrolované subjekty, pre ktoré vykonávali pravdepodobne nelegálnu prácu viaceré osoby pochádzajúce zo Slovenska a z Ukrajiny. Informoval o tom vo štvrtok Národný inšpektorát práce (NIP). Inšpektori počas akcie na stavbe v stredu 3. júla skontrolovali celkom 92 podnikateľských subjektov, z toho 36 spoločností s ručením obmedzeným a 56 živnostníkov.

Ak sa preukáže porušenie zákazu nelegálneho zamestnávania, inšpektorát práce uloží pokutu zamestnávateľovi alebo fyzickej osobe od dvetisíc do dvestotisíc eur a ak ide o nelegálne zamestnávanie dvoch a viac fyzických osôb súčasne, tak najmenej päťtisíc eur. „Inšpektorát práce v Žiline bude v letných mesiacoch vo zvýšenej miere vykonávať kontroly s obdobným zameraním,“ upozornil hlavný inšpektor práce žilinského inšpektorátu práce Rudolf Kubica. Pri kontrolnej akcii na stavbe diaľnice asistovali príslušníci oddelenia cudzineckej polície Policajného zboru v Žiline a obvodného oddelenia polície v Čadci.

Nelegálna práca a nelegálne zamestnávanie sú podľa NIP celospoločenský problém, keďže majú negatívny dopad na zamestnancov, podnikateľské prostredie i na celú spoločnosť, ktorá stráca na nezaplatených daniach a odvodoch. Nelegálna práca podľa NIP navyše znamená zvýšenú nezamestnanosť. „Osoby, ktoré pracujú nelegálne, sa vystavujú problémom, napríklad s nárokom na mzdu, stravovanie, zákonom stanovenú maximálnu výmeru pracovného času, minimálnu výmeru oddychu, či na dovolenku. Riskujú aj problémy pri uplatňovaní si nároku na dôchodok, čo si však často uvedomia až neskôr,“ uviedol hovorca NIP Ladislav Kerekeš. Ako dodal, zamestnávatelia, ktorí nelegálne zamestnávajú, krivia rovnosť podmienok na podnikanie, deformujú trh a zároveň sa vystavujú vysokým pokutám a ďalším sankciám, vrátane zrušenia živnostenského oprávnenia.

Agentúra SITA osloví so žiadosťou o vyjadrenie Ministerstvo dopravy a výstavby SR, Národnú diaľničnú spoločnosť (investor) a spoločnosť Strabag (vedúci člen zhotoviteľa stavby D3 Čadca, Bukov – Svrčinovec).

Súvisiace články

Aktuálne správy