Falošný dojem: Len 77 firiem poháňa globálny akciový trh

, marketwatch Foto:SITA/AP

Ak globálna ekonomika oslabuje, prečo sa akciovým trhom darí?

Spomalenie hospodárskeho rastu v Ázii, Európe a USA sa prejavuje klesajúcim výnosom vládnych dlhopisov. Na dlhopisových investorov čakajú horšie časy. Ale na spomalenie ekonomiky nepoukazuje rast  širších indexov S&P 500 alebo MSCI World Index, ktoré si pripísali 19,5 resp. 16,7 %. Dokazuje to, že napriek oslabovaniu globálnej ekonomiky, je tu hŕstka megacap spoločností (s trhovou  kapitalizáciou nad 100 miliárd USD), ktoré majú globálny dosah, čo im umožňuje lepšie zvládnuť rastúce obchodné napätie a oslabenie dopytu. Dokážu si udržať čísla predajnosti a ich zisk rastie.

Andrew Lapthorne, vedúci kvantitatívneho výskumu v Société Générale, v nedávnom prieskume poukázal na to, že v rámci takmer 1700 zástupcov indexu MSCI World Index len megacap spoločnosti dokážu generovať rast, kým firmy s trhovou kapitalizáciou okolo 5 miliárd dolárov sa stále snažia zmazať minuloročnú stratu.

„Najpozoruhodnejšie čísla má 100 miliardové portfólio, čo predstavuje len 77 spoločností, čo je len 27 % globálnej trhovej kapitalizácie,“ dodal s tým, že existuje viac ako 11 000 spoločností s trhovou hodnotou menšou než miliarda USD a mediánová firma v tejto skupine tento rok odpísala takmer 10 % svojej hodnoty. „Problém je, že sa čoraz viac zameriavame len na niekoľko veľkých spoločností, ktoré predstavujú len zlomok svetových firiem. Vytvára to u investorov falošný dojem,“ píše Lapthorne. „MNohé firmy musia poriadne zabojovať!"

Tento jav, pri ktorom veľké spoločnosti prekonávajú výkonnosť malých firiem, je prítomný nielen na amerických trhoch, ale aj na globálnej úrovni. V USA je to ale markantnejšie. Steven DeSanctis kapitálový stratég Jeffries napísal, že akcie firiem s nízkou trhovou kapitalizáciou prekonávali vlani ich väčší bratia o 13 %. Malé spoločnosti jednoducho nedokázali odolávať tlakom v dôsledku rastúcich nákladov práce a materiálov, v prostredí pomalšieho hospodárskeho rastu.

Americké akcie firiem s malou kapitalizáciou však stále do značnej miery dokážu prinášať zisky. Podľa údajov FactSet 418 zo 600 spoločností v S&P Small Cap sa už v tomto roku odrazili od dna.

Súvisiace články

Aktuálne správy