Dr. Skaza: Obchodná vojna uvedie svetovú ekonomiku do recesie

, CNBC Foto: SITA/AP

Nouriel Roubini je pesimistický, neverí, že dve najväčšie ekonomiky sveta sa dopracujú už čoskoro k dlhodobejšej dohode. Dopad rivality medzi Spojenými štátmi a Čínou by nakoniec mohol globálnu ekonomiku vrhnúť do recesie. Povedal to v rozhovore pre televíziu Bloomberg.

„Dôsledky tejto obchodnej a technologickej vojny a studenej vojny sú začiatkom deglobalizácie. Budeme musieť prepracovať globálny technologický dodávateľský reťazec. A nakoniec už budúci rok, ak sa trenie bude stupňovať, tu máme globálnu recesiu,“ hovorí Roubini, šéf Roubini Macro Associates, ekonóm, ktorý dokázal predpovedať spľasnutie hypotekárnej bubliny.

Spojené štáty a Čína nedávno dosiahli prímerie vo svojej celoročnej obchodnej vojne potom, čo tieto dve krajiny zvýšili clá na tovar a služby v hodnote miliardy dolárov. Napriek tomu je Roubini pesimista, pokiaľ ide o dosiahnutie dohody. „Vychádzam z toho, že obchodná a technická vojna medzi USA a Čínou sa bude stupňovať. Výroba je už v recesii na celom svete. Ovplyvňuje služby. Technický sektor už spomalil," povedal Roubini.

Roubini, ktorý sa často označuje ako „Dr. Skaza“ kvôli svojmu permanentnému medvediemu výhľadu povedal, že už existujú známky globálnej recesie. „Už to potvrdili aj údaje – kolaps CAPEX (kapitálových výdavkov). A keď sú raz investičné výdavky škrtnuté, klesá priemyselná výroba, klesá zamestnanosť a máte začiatok globálnej recesie, ktorá začína v technologickom sektore, potom vo výrobe, neskôr zasiahne priemysel a služby.“

Súvisiace články

Aktuálne správy