Svetový deň čokolády: Jeme jej menej, za ostatné desaťročie zdražela o 31 %

, Poštová banka Foto: TASR/Marko Erd

Svetový deň čokolády oslávime 7. júla, preto sa analytický tím Poštovej banky pozrel na vývoj ceny čokolády a kakaa na burze, jej spotreba medzi Slovákmi a aj to, v ktorých krajinách EÚ sa vyrába najviac tejto pochúťky.

Prvý raz bola čokoláda uvedená na európsky trh v roku 1550, a odvtedy sa stala snáď najobľúbenejšou sladkosťou na svete. Jeden Slovák za rok zje v priemere 3,8 kg čokolády a čokoládových sladkostí. To je približne 10 gramov denne, ako to vyplýva zo štatistík ŠÚ SR o spotrebe potravín. Pred 10 rokmi sme za rok zjedli takmer o kilo čokolády viac. Priemerná spotreba čokolády a cukroviniek z nej v tom čase predstavovala až 4,6 kg na jedného Slováka. Súčasný trend zdravého životného štýlu sa teda podpisuje aj na nižšej konzumácií čokolády. 

Podľa údajov Eurostatu boli v roku 2017 v Európskej únii vyrobené 4 milióny ton čokolády. Najväčším producentom sladkosti je Nemecko, ktorého podiel na celkovej produkcii čokolády v EÚ je až 32 %. Za ním nasleduje Taliansko s podielom 18 % a bronzovú priečku obsadili Francúzi a Holanďania, ktorí si ukrojili zhodne po 9 % z produkcie čokolády v únii. Výroba čokolády je významná aj vo Veľkej Británii, v Belgicku, Poľsku a v Španielsku. Týchto 8 krajín vyprodukuje až viac než 90 % všetkej „čokoládovej produkcie“ v únii.

Inflácia sa za posledné desaťročie podpísala aj na cenách čokolády. Klasická mliečna 100 gramová tabuľka čokolády nás aktuálne vychádza v priemere na 1,05 eura. Pred 10 rokmi ale bola jej cena na úrovni 0,80 eura, čo znamená, že za ostatné desaťročie čokoláda v našich obchodoch zdražela o 31 %. V posledných rokoch sa jej cena ale už výraznejšie nemení a pohybuje sa zhruba od jedného eura do 1,05 eur.
 

Cena kakaa sa aktuálne pohybuje na úrovni okolo 2 470 dolárov za tonu. V máji 2018, teda zhruba pred rokom, ale cena kakaa vyskočila nad hranicu 2 800 USD za tonu, pričom maximum bolo 2 833 USD za tonu. Takéto vysoké úrovne si ale kakao udržalo len krátko, preto sa to ani výraznejšie nepodpísalo pod zdraženie čokolády. Jeho cena následne prudko klesla a aktuálne sa tona kakaa predáva o zhruba -13 % lacnejšie oproti minuloročným maximálnym hodnotám. 

Ak sa však pozrieme na o niečo dlhšie časové obdobie, tak to pre kakao vyznieva o dosť pozitívnejšie. V porovnaní s jesennými mesiacmi roka 2017, teda zhruba 2 roky dozadu, sa ceny kakaa zvýšili až o 17 %.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy