Francúzska nerovnosť: Tamojší miliardári bohatnú najrýchlejšie na svete

, Bloomberg;ČTK Foto: SITA/AP

Vo Francúzsku priniesla prvá polovica tohto roka občianske nepokoje. Davy protestujúcich požadovali v tamojších uliciach vyššie mzdy a dôchodky. Avšak ich najbohatší spoluobčania majú za sebou celkom úspešný polrok. Informuje agentúra Bloomberg.

Štrnásť Francúzov, ktorí figurujú v 500-člennom miliardárskom indexe Bloombergu, zvýšilo svoje bohatstvo od 31. decembra celkovo o 78 miliárd dolárov, čo predstavuje nárast o 35 percent. To je viac ako dvojnásobné tempo toho, akým bohatli miliardári čínski (o 17 percent) a americkí (o 15 percent). Najsilnejší prírastok majetku okrem Francúzska dosiahli ázijské krajiny na čele s Thajskom, kde si najbohatší ľudia polepšili o 33 percent. Za ním nasleduje Singapur s 31 percentami a Japonsko s 24 percentami.

Údaje nezahŕňajú krajiny, ktoré majú v indexe menej ako dvoch zástupcov z radov miliardárov. Inak by na čele stál Nigérijčan Aliko Dangote, ktorého majetok tento rok vzrástol o 60 percent na 16,8 miliardy dolárov.

Medzi francúzskymi miliardármi vedú podnikatelia z oblasti luxusného tovaru Bernard Arnault a François Pinault a dedička miliardového francúzskeho kozmetického impéria Françoise Bettencourtová-Meyersová. Tento rok dohromady zbohatli o 53 miliárd dolárov. Čínsky dopyt po luxusnom tovare totiž nepoznamenala neistota spôsobená obchodným sporom krajiny so Spojenými štátmi, poznamenáva Bloomberg.

Akcie Arnaultovho luxusného konglomerátu LVMH tento rok posilnili o 45 percent a v indexe parížskej burzy CAC 40 sa stali druhými najziskovejším. Arnaulta minulý mesiac zaradili do skupinky ľudí s majetkom nad 100 miliárd dolárov spolu s Jeffom Bezosom a Billom Gatesom.

Úspech Thajska súvisí do značnej miery sa zakladateľom a riaditeľom pivovarníckeho a realitného konglomerátu TCC Group Caren Sirivatanapchakdim a s hlavným akcionárom a generálnym riaditeľom energetickej firmy Gulf Energy Development Saratchem Ratanavadim.

Sirivatanapchakdiho bohatstvo sa od januára zvýšilo o štyri miliardy na 16,5 miliardy dolárov, pretože cena akcií jeho v Singapure obchodovanej nápojovej skupiny Thai Beverage vzrástla o 38 percent. Thajčan plánuje, že sa svojím impériom v druhej najväčšej ekonomike juhovýchodnej Ázie expanduje aj mimo výrobu piva a whiskey.

Ratanavadiho imanie sa rozrástlo o 2,3 miliardy dolárov, pretože sa mu začína vyplácať jeho stávka na Vietnam. Akcie Gulf Energy obchodované na burze v Bangkoku tento rok posilnili o 51 percent, uviedla agentúra Bloomberg.

Súvisiace články

Aktuálne správy