OPEC zvažuje predĺženie kvót na ťažbu ropy

Vlani v decembri sa členské štáty OPEC dohodli na znížení ťažby o 1,2 mil. barelov denne s účinnosťou od 1. januára do konca júna, predĺženie kvót o ďalších šesť až deväť mesiacov by mohli ministri členských krajín schváliť ešte v pondelok.

Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) zvažuje predĺženie v súčasnosti platných ťažobných kvót o ďalších šesť až deväť mesiacov. Rozhodnutie by podľa agentúry AP mohli prijať ministri členských štátov už v pondelok na zasadnutí vo viedenskej centrále ropného kartelu.

Napätie vo vzťahoch medzi USA a Iránom spolu s útokmi na ropné tankery v Hormuzskom prielive v posledných dňoch prispeli k rastu cien komodity. Medzinárodná agentúra pre energetiku (IEA) však tento mesiac mesiac oznámila, že v dlhodobejšom horizonte bude spotreba ropy pravdepodobne klesať a svoju prognózu globálneho dopytu upravila smerom nadol.

Členské krajiny OPEC-u a ich partneri, ktorí nie sú členmi kartelu, sa ešte v roku 2016 dohodli na znížení produkcie ropy o 1,8 mil. barelov denne. Cieľom tohto kroku bolo podporiť ceny obmedzením ponuky. Vlani v decembri sa členské štáty OPEC dohodli na znížení ťažby o 1,2 mil. barelov denne s účinnosťou od 1. januára do konca júna.

Súvisiace články

Aktuálne správy