Najvýkonnejšie komodity v prvej polovici roka 2019

, marketwatch Foto:SITA/AP

Najväčší zisk si pripísala železná ruda, zatiaľ čo oceľ a zemný plyn strácali. Komoditám sa v prvej polovici roka 2019 darilo dobre, dokázali kompenzovať straty z minulého roka.

Medziročne si index S&P GSCI, ktorý sleduje 24 komodít z piatich odvetví, vzrástol o 15 %. V minulom roku klesol o niečo viac ako 15 %. Komoditný index Bloombergu, ktorý sleduje 23 komodít, si pripísal viac ako 4 %. „Vzhľadom na posadnutosť obchodnými vojnami, predpokladal by niekto že ceny komodít v skutočnosti medziročne rástli?“ pýta sa Leigh Goehring, partner investičnej Goehring & Rozencwajg. "Všetko to súvisí s ponukou."

Železná ruda tento rok poráža ostatné komodity, spolu so zlatom. Oceľ a zemný plyn zaznamenali významný prepad.

„Železná ruda zaznamenala prudký výpadok dodávok spolu s rozsiahlym dopytom,“ hovorí Joseph Innace z S&P Global Platts pre Metals Americas. Vo štvrtok bola cena za suchú metrickú tonu vyššia o 61 % než na začiatku roka. A futures na železnú rudu v New Yorku v tomto roku vzrástli zhruba o 57 %. Kolaps priehrady v Brazílii v januári tohto roka narušila výrobu železnej rudy, čo viedlo k celosvetovému nedostatku. Na rozdiel od USA, ktoré sa pri výrobe ocele väčšinou spoliehajú na železný šrot, asi 90 % čínskej výroby ocele potrebuje železnú rudu, hovorí Innace.

Zlato má za sebou pôsobivý krok, dokázalo si pripísať viac ako 100 dolárov za uncu v priebehu viac ako týždňa. Cena je podporovaná geopolitickým napätím a očakávaním nižších globálnych úrokových sadzieb. Futures na 1 418,70 dolárov za uncu, je najvyššia cena za takmer šesť rokov. "Sme pevne presvedčení, že toto je prelomové a nie falošný signál," komentuje John Ciampaglia, CEO Sprott Asset Management pre marketwatch.

Ceny ocele odrážajú slabší dopyt. Porovnávacia cena S&P Global Platts pre zvitky valcované za tepla v USA, je tento rok nižšia o takmer 30 %. Zemný plyn patril k najväčším porazený medzi komoditami, medziročne o viac ako 21 %.

Vzhľadom na celkovú situáciu, „zdá sa, že je potrebné očakávať neočakávané, pokiaľ ide o komodity, čo je dôvod, prečo dávame prednosť riadeniu rizík prístupom založenom na relatívnej hodnote,“ hovorí Brian Jacobsen, multi-asset stratég Wells Fargo Asset management. "To znamená, že kúpite jednu komoditu, zatiaľ čo predávate druhú a pripíšete si rozdiel medzi nimi." Príkladom môže byť nákup kukuričných futures začiatkom tohto roka pri očakávaniach, že povodne spomalia výsadbovú sezónu. A naopak predaj ropy na základe obáv ohľadom globálneho rastu. Tím Wells Fargo teraz uvažuje o opačnom postupe tohto obchodu vzhľadom na riziká spojené s nárastom napätia na Blízkom východe.

Súvisiace články

Aktuálne správy