J.P.Morgan: Až 80 % akciového trhu riadi autopilot

, CNBC Foto: SITA/AP

Analytici J.P. Morgan odhadujú, že v súčasnosti pasívne investície tvoria približne 60 % majetkových aktív, zatiaľ čo kvantitatívne fondy, teda tie, ktoré sa opierajú o modely sledujúce trendy namiesto fundamentov, aktuálne predstavujú 20 % podiel na trhu.

Nie je žiadnym tajomstvom, že počítače stoja stále za väčším a väčším podielom investícií. To znamená, že ak je obchodovanie s akciami čoraz viac v rukách automatizovaných kupujúcich a predávajúcich, trh je čoraz citlivejší na finančné správy a náchylnejší k prudkým výkyvom cien.

Zakladateľ spoločnosti Omega Advisors Leon Cooperman povedal, že strojové obchodovanie vytvára trh „divokého západu“ a žiada o väčší zásah regulátorov. Generálny riaditeľ spoločnosti DoubleLine Capital Jeffrey Gundlach tvrdí, že pasívne investovanie spôsobuje globálne problémy na svetových akciových trhoch. „Nie som vôbec fanúšikom pasívneho investovania. V skutočnosti si myslím, že pasívne investovanie… dosiahlo stav mánie v čase keď sme sa dostali na vrchol globálneho akciového trhu,“ povedal Gundlach vlani v decembri.

Popularita algoritmických modelov rastie predovšetkým na Wall Street, lacné pasívne modely čoraz viac oslovujú retailového zákazníka. Pasívne fondy prilákali v tomto roku doposiaľ 39 miliárd USD, zatiaľ čo aktívne fondy stratili v roku 2019 neuveriteľných 90 miliárd USD, podľa analytikov J.P. Morgan. "Tempo odlivu kapitálu z aktívne riadených fondov je na maximách cyklu, zatiaľ čo tempo pasívnych prílevov kapitálu sa zdá odrazilo do dna a začína sa znova rásť," uviedol Dubravko Lakos-Bujas, hlavný kapitálový stratég J.P. Morgan.

Súvisiace články

Aktuálne správy