Ázijské akciové trhy rástli, investori privítali dohodu USA a Číny o obnovení rozhovorov

Hlavný tokijský index Nikkei 225 posilnil o 2,1 % na 21 729,97 bodu, juhokórejský index Kospi vzrástol nepatrne na 2 131,05 bodu, zložený šanghajský index su pripísal 2,1 % a obchodovanie uzatvoril na hodnote 3 042,50 bodu.

Ázijské akciové burzy v pondelok väčšinou rástli. Investorov povzbudila správa zo summitu skupiny G20 v japonskej Osake, v rámci ktorého sa najvyšší štátni predstavitelia USA a Číny dohodli na obnovení obchodných rokovaní. Aktualizované ekonomické údaje však signalizujú, že pokračujúci obchodný spor medzi Washingtonom a Pekingom poškodzuje regionálny hospodársky rast.

Hlavný tokijský index Nikkei 225 posilnil o 2,1 % na 21 729,97 bodu, juhokórejský index Kospi vzrástol nepatrne na 2 131,05 bodu, zložený šanghajský index si pripísal 2,1 % a obchodovanie uzatvoril na hodnote 3 042,50 bodu.

Americký prezident Donald Trump a čínska hlava štátu Si Ťin-pching sa počas víkendu dohodli na dočasnom prímerí v rámci obchodnej vojny, čím odvrátili jej eskaláciu. Dohoda zo summitu skupiny G20 v japonskej Osake predpokladá, že počas obnovených rozhovorov sa obe strany zdržia zavádzania nových ciel a iných reštriktívnych opatrení. Šéf Bieleho domu však potvrdil, že doterajšie americké clá na dovozy čínskych tovarov zostanú počas vyjednávaní v platnosti.

Súvisiace články

Aktuálne správy