Čína chce uľahčiť prístup zahraničných investorov k plynovodom

Peking zároveň uviedol, že rozšíri prístup zahraničných firiem k podnikaniu v poľnohospodárstve a ťažobnom priemysle.

Čína sľúbila, že umožní rozsiahlejšie zahraničné vlastníctvo plynovodov, call centier a firiem v iných oblastiach. Vláda krajiny vo vyhlásení, ktoré zverejnila v nedeľu, zároveň uviedla, že rozšíri prístup zahraničných firiem k podnikaniu v časti poľnohospodárstva a ťažobného priemyslu. Nedeľňajšie vyhlásenie sľubuje, že sa zruší požiadavka, aby podniky prevádzkujúce rozvody plynu a tepla v mestách nad 500 tis. obyvateľov, kontrolovala čínska strana.

Čínska vláda okrem toho deklaruje, že odstráni pravidlá, podľa ktorých investori v oblasti prieskumu ložísk ropy a plynu musia pôsobiť prostredníctvom spoločných podnikov s čínskymi partnermi. Predpisy zakazujúce zahraničné investície do prieskumu ložísk a ťažby molybdénu, cínu, antimónu a fluoritu sa zrušia, konštatuje vyhlásenie.

Čínska komunistická strana v uplynulých 18 mesiacoch ohlásila sériu redukcie ciel a krokov smerom k otvoreniu trhu s cieľom zvýšiť produktivitu ekonomiky, v ktorej dominuje štát. Tieto kroky prichádzajú v čase napätia v obchodných vzťahoch s USA, hoci priamo neriešia americké sťažnosti v súvislosti s politikou Pekingu v oblasti technológií.

Súvisiace články

Aktuálne správy