Tempo rastu inflácie vo Francúzsku sa v júni zrýchlilo

Tempo rastu inflácie vo Francúzsku sa v júni zrýchlilo viac, ako analytici očakávali. Prispelo k tomu najmä zdraženie služieb a potravín. Ukázali to v piatok predbežné údaje štatistického úradu INSEE.
Index spotrebiteľských cien v druhej najväčšej ekonomike eurozóny sa podľa rýchleho odhadu v júni zvýšil medziročne o 1,2 % po náraste o 0,9 % v máji. Analytici pritom odhadovali, že inflácia sa zrýchli v júni menej a dosiahne len 1 %.
Pod júnový výsledok sa podpísal najmä výraznejší rast cien služieb a potravín a miernejší pokles cien priemyselných výrobkov, uviedol INSEE.
V medzimesačnom porovnaní stúpol index spotrebiteľských cien vo Francúzsku v júni o 0,2 %. To je o niečo rýchlejší rast ako o 0,1 % v máji, zatiaľ čo ekonómovia predpovedali, že bude stagnovať.
Harmonizovaný index spotrebiteľských cien, ktorý sa v celej Európskej únii určuje podľa jednotnej metodiky, v prípade Francúzska v júni tiež zrýchlil svoj rast na 1,4 % z 1,1 % v máji a medzimesačne sa zvýšil o 0,3 % (o 0,1 % v máji).
INSEE v separátnej správe informoval o tom, že výrobné ceny vo Francúzsku v máji medzimesačne klesli o 0,4 %, miernejšie ako v apríli, keď sa znížili o 0,8 %, a medziročne stúpli o 0,8 %.
Výdavky francúzskych domácností v máji mierne zrýchlili svoj rast na 0,4 % z 0,3 % v apríli. Tento výsledok vo veľkej miere ovplyvnilo zvýšenie spotreby energií o 0,6 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy