Na riešenie rozpočtových rizík zostáva podľa rezortu financií dostatok času

Rozpočtová rada aktuálne odhaduje riziká rozpočtu verejnej správy na takmer miliardu eur, kým schválený rozpočet predpokladá vyrovnané hospodárenie. Opozičné OĽaNO nevylučuje zvolanie mimoriadneho parlamentného výboru, podľa rezortu financií však zbytočne šíri paniku.

Ministerstvo financií vníma riziká rozpočtu verejnej správy, avšak stále má v tomto roku dosť času sa s nimi vysporiadať. Reaguje tak na kritiku opozičného OĽaNO v súvislosti s aktuálnym rozpočtovým semaforom zverejneným Radou pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ). Jej analytici totiž v júni identifikovali riziká, pri ktorých naplnení a zároveň nečinnosti vlády by tohtoročný rozpočet namiesto plánovanej nuly skončil v schodku takmer 1 % hrubého domáceho produktu.

OĽaNO v tejto súvislosti hovorí, že je pripravené v prípade nečinnosti rezortu financií počas letných prázdnin zvolať mimoriadne rokovanie parlamentného finančného výboru s jediným bodom, a tým má byť kríza vo verejných financiách. Podľa ministerstva financií však nie je dôvod robiť paniku. „Ministerstvo financií SR tiež pravidelne monitoruje a vyhodnocuje vývoj rozpočtu verejnej správy. Samozrejme vnímame riziká, ktoré tu sú, ale sme iba v polčase a na vysporiadanie s nimi máme ešte do konca roka šesť mesiacov. Preto nerozumieme šíreniu paniky zo strany OĽaNO, ktorá nie je na mieste a neprispieva k záujmom Slovenska,“ uvádza v reakcii rezort financií.

Analytici rozpočtovej rady pritom celkové riziká tohtoročného rozpočtu v júni odhadli na 955 mil. eur. Oproti máju sa tak celková výška rizík pre rozpočet zvýšila o 56 mil. eur. „K rastu deficitu prispeli najmä faktory vyplývajúce zo spresnenia údajov pre rok 2018, ktoré sú len sčasti kompenzované spomalením čerpania niektorých výdavkov oproti predchádzajúcim odhadom,“ konštatuje vo svojom rozpočtovom semafore rozpočtová rada. Zhoršenie ekonomického vývoja má pritom na rozpočtové riziká podľa rady len zanedbateľný vplyv. Ten zásadný vidia v nadhodnotených nedaňových príjmoch a vyššom raste výdavkov v niektorých oblastiach.

Súvisiace články

Aktuálne správy