Japonské firmy v Británii majú obavy z brexitu bez dohody

Šéf japonskej diplomacie spochybnil schopnosť Británie podpísať novú obchodnú dohodu s Japonskom, alebo inými krajinami, pred odchodom z únie.

Japonské firmy pôsobiace vo Veľkej Británii, ktorých je viac ako tisíc, majú veľké obavy z negatívneho vplyvu na ich činnosť, ak Británia odíde z Európskej únie bez dohody. Povedal to pre BBC japonský minister zahraničných vecí Taro Kono. Minister uviedol, že vyzval uchádzačov o post lídra britských konzervatívcov, Borisa Johnsona a Jeremyho Hunta, aby sa vyhli brexitu bez dohody.

„Vo Veľkej Británii pôsobí viac ako tisíc japonských firiem, takže nás veľmi znepokojuje možnosť brexitu bez dohody. Malo by to veľmi negatívny vplyv na ich činnosť,“ dodal. „A mnohé firmy majú strach z následkov, pretože nevedia, čo sa stane,“ poznamenal s tým, že firmy začali presúvať svoje podnikanie na iné miesta v Európe.

Japonský minister zahraničia zároveň spochybnil schopnosť Británie podpísať novú obchodnú dohodu s Japonskom, alebo inými krajinami, pred odchodom z Európskej únie 31. októbra. Británia sa vyjadrila, že sa chce pripojiť k Transatlantickej dohode o voľnom obchode (TPP). Šéf japonskej diplomacie povedal, že to je síce možné, ale vyjednávania sa nemôžu začať pred vystúpením Británie z EÚ.

https://www.bbc.com/news/business-48783525

Súvisiace články

Aktuálne správy