Transpetrol po overení vzoriek pokračuje v štandardnom režime prepravy ropy

Spoločnosť ako jediný prevádzkovateľ slovenského ropovodného systému preberá ropu na prečerpávacej stanici v Budkovciach za prítomnosti ruských a ukrajinských prevádzkovateľov ropovodu Družba.

Spoločnosť Transpetrol, a. s., po vyhovujúcich výsledkoch odobratých vzoriek pokračuje v štandardnom režime prepravy ropy v požadovanom množstve a kvalite pre svojich odberateľov. Spoločnosť v utorok informovala, že ako jediný prevádzkovateľ slovenského ropovodného systému preberá ropu na prečerpávacej stanici v Budkovciach za prítomnosti ruských a ukrajinských prevádzkovateľov ropovodu Družba.

„Pri procese odovzdávania a prijímania ropy sú vyhodnocované kvantitatívne a štandardné kvalitatívne parametre uvedené v protokoloch pre odovzdávanie a prijímanie ropy. Jedným z prijatých opatrení na predchádzanie rizika kontaminácie ropy v budúcnosti je aj vyhodnocovanie veličiny obsahu organického viazaného chlóru v rope v zmysle platnej normy pre preberajúcu ropu (menej ako 10 ppm), ktoré sa vykonáva v akreditovanom laboratóriu spoločnosti MOL v Maďarsku,“ uviedol Transpetrol pre agentúru SITA.

Vzorky a následne laboratórne výsledky kvalitatívnych parametrov prijímanej ropy sú bezodkladne poskytované odberateľom na základe ich žiadosti. Vzorky ropy sa zároveň poskytujú aj českému odberateľovi Unipetrol, ktorý vykonal externé kontrolné rozbory. Na základe nich ropa z 22. júna tohto roka nevyhovovala kvalitatívnemu parametru, a to konkrétne obsahu organického chlóru, čo je v rozpore s výsledkami z rozborov akreditovaného laboratória v Maďarsku. „V záujme eliminovania akýchkoľvek pochybností o kvalite ropy prepravovanej do Českej republiky bola českému odberateľovi poskytnutá arbitrážna vzorka pre opätovné kontrolné meranie,“ dodal Transpetrol.

Súvisiace články

Aktuálne správy