Ceny domov v USA aj v apríli rástli, ale pomalším tempom

Ceny domov v USA aj v apríli rástli, ale pomalším tempom. Ukázali to najnovšie údaje spoločnosti Standard & Poor's CoreLogic Case-Shiller.

Ceny domov v USA aj v apríli rástli, ale pomalším tempom. Ukázali to najnovšie údaje spoločnosti Standard & Poor’s CoreLogic Case-Shiller.
Podľa týchto údajov index cien domov S&P CoreLogic Case-Shiller pre 20 metropolitných oblastí v USA sa v apríli v porovnaní s marcom po očistení od sezónnych vplyvov nezmenil. Ale medziročne vzrástol o 2,5 % po marcovom zvýšení o 2,6 %. Jeho aprílové tempo bolo pritom najpomalšie od augusta 2012.
Spomedzi 20 metropolitných oblastí, ktoré index sleduje, v apríli medziročne najviac zdraželi domy v teplých klimatických pásmach: Las Vegas, Tampa a Phoenix. Dôvodom je kríza na trhu s bývaním v týchto oblastiach.
Konkrétne ceny v Las Vegas stúpli v apríli o 7,1 %, vo Phoenixe o 6 % a v Tampe o 5,6 %. Toto zvýšenie cien však ani zďaleka nedosiahlo dvojciferné zisky, ktoré ešte pomerne nedávno zaznamenal index cien domov v Seattli, San Franciscu a inde.
Pomalšie tempo rastu cien by malo pomôcť prilákať kupujúcich, najmä tých, ktorí boli frustrovaní tvrdou konkurenciou a drahým trhom s bývaním. V určitom okamihu totiž potenciálni kupci začnú vyčkávať, ak sa domnievajú, že ceny kulminujú a pravdepodobne začnú klesať.

Súvisiace články

Aktuálne správy