Vývoz zemín vzácnych kovov z Číny do USA vzrástol v máji o vyše 20 %

Vývoz zemín vzácnych kovov z Číny do Spojených štátov vzrástol v máji oproti predchádzajúcemu mesiacu o viac ako 20 % na najvyššiu úroveň od roku 2016. Ukázali to údaje, ktoré v utorok zverejnila colná správa. Peking totiž zvažuje obmedzenie ich dodávok do USA v rámci obchodného sporu.
Zeminy vzácnych kovov majú široké využitie, od prístrojov v zdravotníctve, cez spotrebnú elektroniku, elektromobily, letecké motory až po špeciálnu vojenskú techniku vrátane satelitov. Americký prezident Donald Trump v auguste minulého roka podpísal návrh zákona o obrane, ktorý zakazuje nákup týchto zemín z Číny pre armádu vo fiškálnom roku 2019.
Najviac sa spomedzi zemín vzácnych kovov využívajú tie, ktoré obsahujú neodým. Ich export z Číny do USA dosiahol minulý mesiac 431 ton. To bolo o 21,5 % viac ako v apríli a o 4,4 % viac ako v máji 2018. A bol to tiež najväčší mesačný export zaznamenaný v colných databázach siahajúcich do januára 2017.
V roku 2018 čínsky vývoz týchto zemín dosiahol hodnotu 1,325 miliardy jüanov (169,10 milióna eur).
Májová návšteva čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga v závode na spracovanie vzácnych zemín podnietila špekulácie, že Čína využije svoje dominantné postavenie v produkcii týchto zemín ako zbraň v obchodnom spore. Peking vtedy povedal, že zvažuje posilnenie kontroly vývozu zemín vzácnych kovov.
Ryan Castilloux, výkonný riaditeľ poradenskej spoločnosti Adamas Intelligence, v súvislosti s májovými údajmi skonštatoval, že veľké výkyvy pri exporte zemín vzácnych kovov sú normálne. Aj keď nepochybuje o tom, že časť ich importu o USA predstavovali zásoby.
Ďalším kľúčovým prvkom pre Spojené štáty je lantán, ktorý sa používa v rafinérskom priemysle. Vývoz oxidu lantanitého dosiahol v máji 534 ton, čo bol medzimesačný nárast o 59,4 % a medziročný o 14,1 %.
Vývoz uhličitanu lantanitého do USA v máji síce klesol medzimesačne o 64,3 % na 400,1 tony, no medziročne sa viac ako zdvojnásobil (197 ton vyvezených v máji 2018).
Export zemín vzácnych kovov z Číny do celého sveta, ktorý veľmi kolíše, v máji klesol oproti predchádzajúcemu mesiacu o 16 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy