IEA sa obáva vplyvu napätia na Blízkom východe na energetickú bezpečnosť

Medzinárodná agentúra pre energetiku (IEA) sa obáva dosahov, ktoré môže mať napätie na Blízkom východe na globálnu energetickú bezpečnosť. Agentúra bude konať, ak príde k akémukoľvek výpadku dodávok, uviedol v pondelok jej šéf Fatih Birol.
Ceny ropy v pondelok stúpli po prudkom náraste v minulom týždni, ktorý spôsobilo napätie medzi USA a Iránom. Zdražovanie čierneho zlata však obmedzili obavy z oslabenia dopytu.
„Veľmi pozorne monitorujeme situáciu a sme veľmi znepokojení. V prípade prerušenia dodávok sme pripravení primerane konať,“ povedal Birol na výročnej konferencii IEA o energetickej efektívnosti v Dubline.
Minulý týždeň cena severomorskej ropy Brent vyskočila o 5 % a cena americkej ropy WTI až o 10 % po tom, čo Irán vo štvrtok (20. 6.) zostrelil americký dron v Perzskom zálive. To ešte zvýšilo napätie, ktoré v regióne panovalo po útoku na ropné tankery v máji a júni a z ktorých Washington obvinil Irán. Irán poprel, že mal niečo spoločného s útokmi na tankery.
Birol dodal, že v súčasnosti by situácia mala výrazný negatívny vplyv na globálnu ekonomiku, ale ťažba z bridlíc v USA je aktuálne vysoká, čo brzdí zvyšovanie cien.

Súvisiace články

Aktuálne správy