Napätie medzi Moskvou a Tbilisi rastie, Rusko sprísňuje kontroly gruzínskych vín

Ruský úrad na ochranu spotrebiteľov sprísnil kontroly dovážaného gruzínskeho vína. Ako dôvod uviedol "zistenia zvýšeného dovozu vín nižšej kvality".

Rozhodnutie úradu padlo po minulotýždňových protestoch v Tbilisi. Tie nasledovali po vystúpení poslanca ruskej Štátnej dumy Sergeja Gavrilova v budove gruzínskeho parlamentu 20. júna, ktorý tam predsedal Medziparlamentnému zhromaždeniu pravoslávia (IAO). Gavrilov v čase rusko-gruzínskej vojny v roku 2008 podporoval Abcházsko a Osetsko a aj v predvečer svojej cesty do Tbilisi uviedol, že uznanie Abcházska a Južného Osetska Ruskom považuje za nezvratné.

Ruský prezident Vladimir Putin zareagoval na protesty v Tbilisi zákazom letov ruských leteckých spoločností do Gruzínska a neskôr Rusko oznámilo zákaz pre gruzínske aerolínie využívať od 8. júla ruské letiská. Okrem toho aj cestovným kanceláriám bolo odporučené, aby zastavili predaj zájazdov do Gruzínska a ruskí turisti, ktorí sa v Gruzínsku nachádzali, boli vyzvaní, aby sa vrátili domov.
Najnovšie sa ruské úrady zamerali na kvalitu gruzínskeho vína. Aj v minulosti bolo víno obeťou sporov medzi Moskvou a Tbilisi, keďže patrí k významným vývozným artiklom Gruzínska.
Rusko takto zakázalo dovoz gruzínskeho vína a minerálnych vôd v roku 2006. Aj vtedy Moskva uvádzala, že nie sú v súlade s normami v Ruskej federácii. Tbilisi však opatrenia označilo za politicky motivovaný krok, keďže dva roky predtým nastúpil do funkcie prezidenta prozápadne orientovaný Micheil Saakašvili. Po ukončení jeho pôsobenia v prezidentskom úrade v roku 2013 Rusko zákaz na dovoz vína a minerálnych vôd zrušilo.

Súvisiace články

Aktuálne správy