Spoločnosť De Heus chce rozšíriť výrobu inštaláciou novej technológie

Odhadovaná investícia je vo výške 10 miliónov eur

Vyšlo aj v REG

KENDICE 24. júna (SITA) – Holandská spoločnosť De Heus, s.r.o. rozširuje inštaláciou novej technológie výroby kŕmnych zmesí svoju výrobu v závode v Kendiciach (okres Prešov). Odhadovaná investícia je približne 10 miliónov eur. Spoločnosť chce počas najbližších rokov zvýšiť aj počet svojich zamestnancov.

Spoločnosť sídli v areáli bývalého Poľnohospodárskeho nákupného a zásobovacieho podniku Kendice, ktorý v minulom roku kúpila. Pôvodné technologické zariadenie na výrobu kŕmnych zmesí v nej bolo dlhší čas nevyužívané a zastarané, preto chce spoločnosť budovu zrekonštruovať a vymeniť v nej súčasné linky za nové. V objekte zmenia celu technológiu, ktorej je potrebné prispôsobiť budovu. Plánovaná je preto nadstavba súčasnej budovy o 12 metrov, a to na výšku 43,5 metra. Pôvodná budova sa tak má rozšíriť o ďalšie dve poschodia. V časti medzi budovou výroby a už jestvujúcimi silami bude dobudované nové silo spojené s hlavnou budovou.

Ako agentúru SITA informovala manažérka kendického závodu Mária Hostová, spoločnosť už začala s búracími prácami a demontážou pôvodnej budovy. Rekonštrukciu plánuje dokončiť v marci budúceho roka. Nová technológia umožní vyrábať 250 ton kŕmnych zmesí v jednej zmene. Postupne by mala prevádzka fungovať v troch zmenách. Stať by sa tak malo v priebehu dvoch až troch rokov, pričom počet zamestnancov má zo súčasných 12 postupne stúpnuť na približne 50.

Spoločnosť De Heus je globálna spoločnosť zaoberajúca sa prevádzkovaním výrobných a skladových objektov v oblasti výživy hospodárskych zvierat. V strednej Európe je základňou tejto holandskej spoločnosti Česká republika s dvoma výrobnými podnikmi. V Kendiciach ide o prvú prevádzku firmy na Slovensku pripravovanú v spolupráci s českým zastúpením.

Areál bývalého Poľnohospodárskeho nákupného a zásobovacieho podniku Kendice spoločnosť kúpila v roku 2018, odvtedy v ňom už zrekonštruovali sociálno–administratívne zázemia pre pracovníkov, vrátnicu a laboratória. Zároveň vykonali aj čistiace a údržbové práce v areáli. Ako vtedy spoločnosť informovala, investíciou chce lepšie zaistiť potreby krmív pre stále rastúci počet chovateľov na východnom Slovensku a severovýchode Maďarska. „Po rozšírení kapacity nášho výrobného podniku v Běstoviciach v roku 2015 chápeme túto akvizíciu ako dôležitý krok k posilneniu našej pozície v európskom regióne. Aby sme mohli poskytovať optimálnu podporu našim zákazníkom v Maďarsku a na Slovensku, budeme naďalej posilňovať naše organizácie o odborníkov z oblasti krmív a chovateľstva,“ uviedol po odkúpení areálu generálny riaditeľ De Heus Pavel Musil.

Súvisiace články

Aktuálne správy