Prísun cudzincov za prácou na Slovensko sa spomaľuje

V máji tohto roka na Slovensku pribudlo 245 pracujúcich cudzincov, v máji vlaňajška sa pritom počet cudzincov pracujúcich u nás zvýšil o 2,4 tisíca.

Počet cudzincov pracujúcich na Slovensku rastie aj prvých mesiacoch tohto roka, avšak pomalším tempom ako vlani. V máji na Slovensku pracovalo 72,1 tisíca cudzincov, čo bolo o 245 osôb viac ako v apríli. V máji vlaňajška pritom počet ľudí z cudziny pracujúcich u nás stúpol medzimesačne o 2,4 tisíca. Za prvých päť mesiacov tohto roka na Slovensku pribudlo takmer 3 tisíc pracujúcich cudzincov, kým za január až máj vlaňajška išlo o 6,6 tisíca cudzincov. Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnilo Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

Počet Srbov pracujúcich na Slovensku klesol aj v minulom mesiaci, a to o 358 osôb na 12,7 tisíca. Naopak, na Slovensku pracuje čoraz viac Ukrajincov. V máji ich počet stúpol o 1,1 tisíca na 17,2 tisíca. Každý štvrtý cudzinec pracujúci na Slovensku tak pochádza od nášho východného suseda. Najpočetnejšou skupinou občanov z krajín EÚ boli v máji Rumuni, ktorých u nás pracovalo 9,9 tisíca, nasledovali Česi s 5,9 tisíc pracovníkmi a na treťom mieste boli Maďari, ktorých za prácou na Slovensko prišlo 5,5 tisíca.

Tretina cudzincov na Slovensku pracovala ku koncu minulého mesiaca v Bratislave. V piatich okresoch hlavného mesta Slovenska bolo totiž zamestnaných 23,1 tisíca cudzincov. Nasleduje okres Trnava, ktorý v rovnakom období zaevidoval 7,4 tisíca zamestnaných cudzincov. Úrad práce v Malackách vykázal takmer 3 tisíc pracujúcich občanov pochádzajúcich z iných krajín. Naopak, len sedem cudzích štátnych príslušníkov pracovalo v máji tohto roka v okrese Medzilaborce.

Súvisiace články

Aktuálne správy