Dolárovým milionárom patrí polovica sveta

, Der Spiegel;ČTK Foto: getty images

Finančný majetok je rozdelený čím ďalej tým nerovnomernejšie. Malej skupine 22,1 milióna dolárových milionárov vlani patrila viac ako polovica súkromných svetových financií. Uvádza to štúdia medzinárodnej poradenskej spoločnosti Boston Consulting Group. O druhú polovicu sa delilo zvyšných 7,6 miliardy obyvateľov planéty.

V roku 2015 vlastnili dolároví milionári len 43 percent celosvetového finančného majetku.

Celkový súkromný majetok sa vlani zvýšil o 1,6 percenta na 205,9 bilióna dolárov. Počet dolárových milionárov ale rástol rýchlejšie – zvýšil sa o 2,1 percenta.

Analytici BCG pritom nebrali do úvahy vlastníctvo nehnuteľností ani firiem obchodovaných na burze. Sústredili sa len na finančné prostriedky, ako je hotovosť alebo cenné papiere, píše Der Spiegel.

Najsilnejšia nerovnosť panuje v Severnej Amerike. V Spojených štátoch a Kanade vlastnia dolároví milionári 65 percent zo 72,8 bilióna dolárov finančných prostriedkov sústredených v rukách súkromných osôb. Trochu slabšie sú podľa štúdie majetkové rozdiely v druhom najbohatším regióne sveta, ktorým je stále ešte západná Európa. Tam vlastnia milionári len 41 percent všetkých súkromných financií.

Rok 2018 pritom pre majetných nebol príliš povzbudivý. V jeho druhej časti sa prepadli ceny akcií, čo predstavovalo jeden z hlavných dôvodov pomerne slabého rastu globálneho finančného majetku. Ten sa ešte v roku 2017 medziročne zvýšil o 6,2 percenta.

Pre obdobie do roku 2023 odhadujú analytici BCG každoročný rast súkromného finančného majetku o 5,7 percenta. Počet dolárových milionárov by sa potom mal zvýšiť na 27,6 milióna. O druhé miesto, čo do objemu finančných aktív, by však mohla prísť západná časť európskeho kontinentu. BCG odhaduje, že v roku 2023 sa objem aktív v tejto oblasti vyšplhá na 53,1 bilióna dolárov, zatiaľ čo v Ázii, kde ležia dve silne rastúce hospodárske mocnosti Čína a India, už by to mohlo byť 58,2 bilióna dolárov.

Súvisiace články

Aktuálne správy