Holubičí Fed otvára dvere zníženiu sadzieb: Cena zlata prudko stúpa, atakuje päťročnú úroveň

, CNBC Foto: SITA/AP;getty images

Spotové ceny zlata prudko stúpli na úroveň, ktorá tu nebola viac ako 5 rokov. Futures na zlato tiež zaznamenali silný nárast, na 1 385,40 dolárov za uncu. Analytici pripisujú prudký nárast cien zlata oslabujúcemu doláru a klesajúcim výnosom amerických vládnych dlhopisov po tom, Fed v stredu pripustil ďalšie znižovanie sadzieb.

Po stretnutí centrálna banka ponechala úrokové sadzby nezmenené, ale otvorila dvere pre prípadné zníženie sadzieb v budúcnosti. Fed síce v stredu nezmenil nastavenie menovej politiky, ale uviedol, že bude konať tak, aby zachoval expanziu uprostred narastajúcej neistoty ohrozujúcej ekonomické vyhliadky. Výnos 10-ročného amerického bondu po prvý raz od novembra 2016 klesol pod 2 %, pod dôležitú psychologickú úroveň. Cenný papier sa benchmarku naposledy obchodoval na úrovni 1,9975 %.

Odborníci tvrdia, že za prudkým nárastom cien zlata bude pravdepodobne pokles výnosov pokladničných poukážok so splatnosťou od troch mesiacov do dvoch rokov. S očakávaním poklesu sadzieb zo strany FEDu do roku 2020 sa zlato v dôsledku toho stalo „veľmi atraktívnym“, povedal Rob Carnell, hlavný ekonóm ING pre CNBC.

Kratší koniec výnosovej krivky má tendenciu pohybovať sa v súlade s pohybom úrokových sadzieb, čo znamená, že očakávaná nižšia sadzba Fedu pravdepodobne zníži krátkodobé výnosy. Keďže výnosy z cenných papierov s kratšou lehotou splatnosti klesajú, zlato sa stáva atraktívnejším ako investičná možnosť, vzhľadom na jeho relatívne vyšší výnos.

Šéf Fedu Jerome Powell na tlačovej konferencii po skončení zasadnutia menového výboru (FOMC) povedal, že dôvody na uvoľnenie menovej politiky sa zvýšili. Trh aktuálne očakáva, že Fed by mohol tento rok znížiť úrokové sadzby dvakrát. Powell na tlačovej konferencii povedal, že „mnohí účastníci trhu teraz vidia, že sa posilnila politika zameraná na viac akomodačnú politiku. "

Han Tan, analytik forexového trhu FXTM, pripisuje prudký nárast ceny zlata oslabujúcemu doláru aj vyhláseniam FEDu v holubičom tóne. „Oslabenie dolára, ktoré nasledovalo po holubičom tóne Fedu, vyvolalo prudký nárast cien zlata vzhľadom na horší výhľad na svetovú ekonomiku. Hlavné centrálne banky, ako je Fed a ECB, sa odvolávajú na väčšie neistoty, takéto holubičie signály od tvorcov politík dodávajú odvahu zlatým býkom,“ napísal v poznámke klientom.

Osem členov Fedu v tomto roku očakáva zníženie sadzieb, čo obchodníci považovali za ďalší znak, že centrálna banka sa blíži k takémuto kroku. Mediánová prognóza však v tomto roku stále neodrážala žiadne škrty, ale ďalšie uvoľnenie v roku 2020.

FED vlani pokračoval vo zvyšovaní základnej úrokovej sadzby, čo podľa Trumpa brzdí rast ekonomiky, Úroky by Fed podľa Trumpa mal naopak znižovať. Ostrou kritikou Fedu pod vedením Powella dáva Trump  príčinu sa obávať, či nie je ohrozená nezávislosť tejto inštitúcie, ktorú predchádzajúci prezidenti vždy rešpektovali.  

Trump tento rok vo februári požiadal právnikov Bieleho domu, aby preskúmali možnosti, ako Powella z postu odstrániť. Powell sa ale vyjadril, že chce svoj štvorročný mandát dokončiť. Ako informuje agentúra Bloomberg, zákon o americkej centrálnej banke prezidentovi nedáva možnosť jej šéfa bez príčiny odvolať. Súdy text zákona interpretujú tak, že pre odvolanie predsedu Rady guvernérov Fedu by museli existovať dôkazy o jeho právnom pochybení, prípadne dôkazy, že zanedbal svoje základné povinnosti. Nesúhlas s menovou politikou do tohto vymedzenia nespadá, píše Bloomberg.

Nie je ale jasné, či prezident môže šéfa Fedu najvyššej funkcie v centrálnej banke zbaviť a ponechať mu pritom funkciu radového guvernéra.

Súvisiace články

Aktuálne správy