Kurz eura pred rozhodnutím Fedu vzrástol na 1,1214 USD/EUR

Kurz spoločnej európskej meny v stredu pred rozhodnutím americkej centrálnej banky (Fed) o nastavení menovej politiky vzrástol. Euro sa neskoro popoludní predávalo po 1,1214 USD, pričom ráno sa jeho kurz ešte pohyboval pod hranicou 1,12 USD/EUR.
Európska centrálna banka (ECB) stanovila v stredu referenčný kurz na 1,1207 (v utorok: 1,1187) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,8923 (0,8939) eura.
Trh čaká na rozhodnutie menového výboru (FOMC) Fedu, ktorý oznámi svoje rozhodnutie večer. Experti nepočítajú s tým, že by Fed už teraz znížil svoj kľúčový úrok. Môže však otvoriť dvere na uvoľnenie menovej politiky v budúcnosti. Finančný trh špekuluje, že úrokové sadzby tento rok klesnú viackrát. Dôvodom je eskalácia obchodných konfliktov a spomaľovanie ekonomiky.
Šéf ECB Mario Draghi už v utorok (18. 6.) jasne signalizoval ďalšie uvoľnenie menovej politiky v eurozóne, čo malo negatívny vplyv na euro. Spoločná mena však v stredu zmazala časť týchto strát. Keďže úrokové sadzby Fedu sú podstatne vyššie, americká centrálna banka môže viac uvoľniť svoju menovú politiku.

Súvisiace články

Aktuálne správy