Priemyselná výroba v Británii v 2. kvartáli takmer stagnovala

Rast výroby sa v Británii v 2. kvartáli takmer zastavil. Hlavným dôvodom bol prepad v oblasti produkcie áut, ukázal prieskum konfederácie britského priemyslu CBI.
Ukazovateľ bilancie výroby klesol v troch mesiacoch do júna na +2, čo bolo najmenej od apríla 2016. V trojmesačnom období skončenom v máji dosiahol ukazovateľ +14. Respondenti očakávajú, že v júli mierne vzrastie na +3.
Za výrazným spomalením expanzie bola kontrakcia v segmente produkcie áut, ktorá bola najprudšia od finančnej krízy v roku 2009. Automobilky totiž presunuli plánované sezónne odstávky z dôvodu brexitu, ktorý bol pôvodne naplánovaný na koniec marca.
Desať zo 17 podsektorov v rámci výrobného sektora zaznamenalo počas 2. kvartála rast.
Ukazovateľ bilancie objednávok v júni padol na -15 z -10 v máji a dostal sa najnižšie od októbra 2016.
„Je zrejmé, že neistota okolo brexitu má skutočne negatívny vplyv, keď naše prieskumy ukazujú v posledných mesiacoch volatilitu v oblasti zásob a produkcie,“ uviedol hlavný ekonóm CBI Alpesh Paleja. „Firmy zúfalo chcú vidieť koniec aktuálnej patovej situácie, to znamená zabezpečenie dohody o brexite, ktorá nielen získa podporu parlamentu a EÚ, ale ktorej cieľom tiež bude ochrana pracovných miest a ekonomiky.“

Súvisiace články

Aktuálne správy