Rast spotrebiteľských aj výrobných cien v Británii sa v máji spomalil

Tempo rastu inflácie v Británii sa v máji spomalilo. Prispelo k tomu zlacnenie cestovného aj zníženie nákladov v továrňach na trojročné minimum. Ukázali to v stredu údaje štatistického úradu ONS. To signalizuje, že centrálna banka (Bank of England, BoE) nepotrebuje naliehavo zvyšovať úrokové sadzby.
Podľa ONS spotrebiteľské ceny v Spojenom kráľovstve vzrástli v máji medziročne o 2 %. Ekonómovia takýto výsledok očakávali po ich aprílovom zvýšení o 2,1 %.
Stabilná inflácia v kombinácii s najnižšou mierou nezamestnanosti za 44 rokov a rastúcimi mzdami zmiernili vplyv neistoty spojenej s brexitom na mnohé domácnosti, ktorých výdavky sú kľúčové pre britskú ekonomiku.
Aktuálna miera inflácie na cieľovej úrovni BoE jej pomáha odložiť zvyšovanie úrokových sadzieb, kým čaká na výsledok brexitu.
Jadrová inflácia, v ktorej nie sú zahrnuté nestále ceny energií, potravín, alkoholu a tabaku, klesla v máji na 1,7 % z aprílových 1,8 %, čo je jej najnižšia ročná miera od januára 2017. V medzimesačnom porovnaní stúpli spotrebiteľské ceny o 0,3 %. To je tiež menej ako v apríli, keď sa zvýšili o 0,4 %.
„Inflácia sa v máji zmiernila, keďže ceny cestovného, napríklad leteniek, klesli z aprílových veľkonočných výšok,“ povedal štatistik ONS Mike Hardie.
Miera inflácie v Británii v roku 2017 prudko stúpla po páde libry v reakcii na výsledok referenda o brexite v júni 2016. Inflácia kulminovala v novembri 2017 na úrovni 3,1 %, čo bolo jej päťročné maximum, ale postupne začala klesať a približovať sa k dvojpercentnému cieľu BoE.
Ďalšia separátna správa ONS ukázala, že aj rast výrobných cien sa v máji spomalil na 1,8 % z 2,1 % v apríli. V medzimesačnom porovnaní sa ceny priemyselných výrobkov v máji zvýšili už druhýkrát po sebe, a to o 0,3 %. A zároveň vstupné ceny v britských továrňach sa v máji zvýšili medziročne len o 1,3 % po aprílovom strmom náraste o 4,5 %. Na medzimesačnej báze však stagnovali.

Súvisiace články

Aktuálne správy