SR nevyužíva štátnu pomoc vôbec, tvrdí zväz vinohradníkov a vinárov

Na vinohradníkov a vinárov je vyvíjaný veľký tlak najmä pre nadúrodu hrozna v ostatných rokoch v celom svete. Do Slovenskej republiky je možné doviezť víno za 0,20 eura/liter. Náklady na hrozno sú na úrovni 0,50 eura/kilogram hrozna. Susedné krajiny dotujú pestovanie hrozna alebo marketing vína na úrovni 0,10 až 0,30 eura/liter. SR nevyužíva štátnu pomoc pre vinohradníkov a vinárov vôbec. Uviedla to Tatiana Szabová zo Zväzu vinohradníkov a vinárov Slovenska (ZVVS).
Problémy vinohradníkov a vinárov v sektore sú podľa zväzu dlhodobým problémom nerovného systému podpory pestovania vinohradov a predaja vína v EÚ, hlavne v oblasti štátnej pomoci, ktorá je pre SR na úrovni 0 eur.
Informovala, že zväz sa niekoľkokrát a opakovane obrátil na Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR a iné štátne orgány, ako Štátnu veterinárnu a potravinovú správu SR, Ústredný kontrolný a skúšobný ústav poľnohospodársky či Pôdohospodársku platobnú agentúru s problémami, ktoré je potrebné riešiť.
Dodala, že ZVVS má viac ako 100 členov (vinárov, vinohradníkov, únií, občianskych združení), s podielom na trhu vína viac ako 75 %, a s podielom vinohradov 40 %. ZVVS vznikol zlúčením Zväzu vinohradníkov (založený v roku 1992) a Zväzu výrobcov hrozna a vína na Slovensku (založený v roku 1993).

Súvisiace články

Aktuálne správy