Ifo znížil odhad rastu nemeckej ekonomiky v roku 2020

Nemecký vplyvný inštitút Ifo v utorok znížil svoju prognózu rastu pre najväčšie európske hospodárstvo v roku 2020. A varoval, že recesia v nemeckej výrobe sa začína šíriť do iných sektorov.
Nemeckí exportéri zápasia so slabším zahraničným dopytom, obchodnými spormi a neistotou pri podnikaní, ktorú spôsobil očakávaný odchod Británie z Európskej únie (EÚ). Negatívny vplyv týchto externých faktorov znamená, že nemecká ekonomika pravdepodobne v tomto roku dosiahne len slabý rast.
Inštitút Ifo v utorok potvrdil svoju predchádzajúcu prognózu, podľa ktorej by nemecká ekonomika mala v tomto roku vzrásť o 0,6 %, ale znížil odhad pre rok 2020 na 1,7 % z 1,8 %.
„Je tu rozdielny ekonomický vývoj: exportne orientovaný výrobný sektor, ktorý predstavuje približne štvrtinu ekonomického výkonu, je v recesii. A zároveň domáci poskytovatelia služieb a stavebný priemysel v Nemecku sa tešia silnému rastu,“ povedal ekonóm Ifo Timo Wollmershäuser.
Wollmershäuser však upozornil na náznaky, že slabosť v priemyselnom sektore sa postupne šíri ako nákaza v domácej ekonomike prostredníctvom trhu práce.
Minister hospodárstva Peter Altmaier pre agentúru Reuters povedal, že vláda sa bude držať svojej prognózy z apríla a naďalej očakáva zvýšenie výkonu ekonomiky v tomto roku o 0,5 % a v nasledujúcom o 1,5 %.
„Veľa záleží na tom, či v druhej polovici tohto roka zvíťazia rastové sily,“ povedal Altmaier. „V domácej ekonomike evidujeme silnú aktivitu. Stavebníctvo prežíva rozmach, spotrebitelia míňajú viac.“
Altmaier zároveň poukázal na pozitívne známky rastu z Číny, jedného z najdôležitejších nemeckých exportných trhov. „Naša aprílová prognóza je stále reálna. Ak bude rast silnejší, samozrejme, budem veľmi spokojný,“ dodal.

Súvisiace články

Aktuálne správy