Nemecká ekonomika podľa inštitútu Ifo v tomto roku posilní o 0,6 %

Inštitút tak potvrdil svoju jarnú predikciu pre rok 2019, ale zhoršil prognózu rastu hospodárstva v roku 2020 o 0,1 percentuálneho bodu na 1,7 %.

Nemecká ekonomika v tomto roku podľa inštitútu Ifo posilní o 0,6 percenta. Inštitút tak potvrdil svoju jarnú predikciu. „Ekonomický vývoj je rozdelený. Na export orientovaný priemyselný sektor je v recesii. Zároveň na domáci trh orientovaní poskytovatelia služieb a stavebné odvetvie dosahujú silný rast,“ uviedol šéf ekonomických prognóz inštitútu Timo Wollmershäuser v správe, ktorú Ifo v utorok poskytol agentúre SITA. „Avšak silnejúce známky slabosti priemyslu sa postupne šíria v domácej ekonomike,“ dodal Wollmershäuser. To je jeden z dôvodov, pre ktorý Ifo zhoršil prognózu rastu ekonomiky pre budúci rok o 0,1 percentuálneho bodu na 1,7 percenta.

Inštitút očakáva, že motorom hospodárstva budú výdavky spotrebiteľov, ktoré v tomto roku stúpnu o 1,4 percenta a v roku 2020 o 1,3 percenta. Investície podľa predpovede Ifo tiež pomerne výrazne posilnia, a to o 3 percentá v tomto roku a o 2,8 percenta v budúcom roku. Export však v tomto roku vzrastie iba o 1,3 percenta vzhľadom na spomaľujúce sa globálne hospodárstvo. „Ekonomická politika, ktorá sa pokúša zmeniť globalizovaný hospodársky poriadok prostredníctvom izolácie, sankcií a hrozieb, zvýšila celosvetovú neistotu,“ konštatoval Wollmershäuser. Ak sa však s tým spojené riziká nenaplnia, nemecký export sa v budúcom roku znormalizuje a zvýši sa o 3,8 percenta. Inštitút Ifo ďalej konštatuje, že nezamestnanosť v Nemecku sa znižuje zreteľne pomalším tempom a očakáva, že počet ľudí bez práce klesne z úrovne 2,25 mil. v tomto roku na 2,19 mil. v roku 2020, čiže nezamestnanosť sa zmenší zo 4,9 na 4,8 percenta.

Súvisiace články

Aktuálne správy