Slabá inflácia: Draghi hovorí o väčších stimuloch, euro prudko klesá

, CNBC Foto: SITA/AP

V prípade recesie by ECB dokázala zakročiť. Tvrdí to prezident Európskej centrálnej banky Mario Draghi, v snahe ubezpečiť účastníkov trhu pri rastúcich pochybnostiach o skutočnom vplyve menovej politiky centrálnej banky.

ECB tento mesiac revidovala svoje očakávania týkajúce sa úrokových sadzieb a dodala, že je nepravdepodobné, že by zvýšenie úrokových sadzieb po prvom období nastalo skôr ako v polovici roka 2020. Jastrabí postoj ukázal, že centrálna banka má pochybnosti o hospodárskom oživení v 19-člennom regióne.

ECB začiatkom mesiaca predstavila nové ekonomické prognózy. Na rok 2020 znížila prognózy rastu a inflácie. Naopak pre tento rok ich mierne zvýšila.

Prezident Draghi obhajoval nástroje, ktoré má banka k dispozícii, pričom uviedol, že by mohla opäť znížiť úrokové sadzby alebo poskytnúť ďalšie nákupy aktív, ak inflácia nedosiahne svoj cieľ.

Draghi sa na fóre ECB v portugalskom meste Sintra pokúsil ubezpečiť účastníkov trhu o schopnosti banky konať pri rastúcich pochybnostiach o skutočnom vplyve menovej politiky, ak by hrozila nová recesia.

„(Európska) zmluva vyžaduje, aby naše činnosti boli v prípade potreby primerané na splnenie nášho mandátu a na dosiahnutie nášho cieľa, čo znamená, že obmedzenia, ktoré stanovujeme našimi nástrojmi, sú špecifické pre nepredvídané udalosti, ktorým čelíme. Ak by kríza ukázala čokoľvek, využijeme všetku flexibilitu v rámci nášho mandátu na splnenie nášho mandátu – a urobíme to znova, aby sme odpovedali na akékoľvek výzvy týkajúce sa cenovej stability v budúcnosti,“ povedal Draghi publiku.

Na tej istej konferencii, ktorá sa začala v pondelok, rôzni politici a pozorovatelia ECB vyjadrili znepokojenie nad súborom nástrojov banky. „Som si takmer istý, že ECB nemôže v tomto bode bojovať proti recesii… Bude potrebovať pomoc, je to celkom zrejmé,“ povedal Olivier Blanchard, bývalý hlavný ekonóm Medzinárodného menového fondu. Vysvetlil, že otázkou nie je ani nedostatok dostupných nástrojov, ale aj ich skutočný vplyv na ekonomiku.

Draghi však v utorok uviedol rôzne možnosti, ktoré má ECB k dispozícii. „Stále sme schopní zlepšiť naše usmernenie vpred tým, že upravíme bias a podmienenosť, aby sa zohľadnili rozdiely v spôsobe úpravy inflácie. To platí pre všetky nástroje našej menovej politiky,“ povedal Draghi. „Ďalšie znižovanie úrokových sadzieb v politike zmierňujúcich opatrení na obmedzenie vedľajších účinkov zostáva súčasťou našich nástrojov. Program nákupu aktív má stále značný priestor,“ dodal.

Súvisiace články

Aktuálne správy