Harmonizovaná inflácia v máji zrýchlila na 2,7 %

Medziročne najviac stúpli ceny bývania a energií o vyše 5 %.

Májové zrýchlenie rastu cien na Slovensku potvrdili aj údaje o harmonizovanej inflácii. Tá na medziročnej báze dosiahla v piatom mesiaci 2,7 % a oproti aprílu sa zrýchlila o 0,3 percentuálneho bodu. Priemerná ročná miera inflácie meranej harmonizovaným indexom Európskej únie (HICP) tak dosiahla 2,5 %. Medzimesačne v máji oproti aprílu ceny stúpli o 0,4 %, mesiac predtým rástli o 0,2 %.

Ako ďalej vyplýva z údajov Štatistického úradu SR (ŠÚ), v medziročnom porovnaní v máji najrýchlejšie rástli ceny za bývanie a energie o 5,1 %. Zdraželi však aj reštaurácie a hotely o 4,2 %, potraviny a nealkoholické nápoje o 3,9 %, rozličné tovary a služby o 2,7 %, alkoholické nápoje a tabak o 2,5 % a zdravotníctvo o 2,2 %. Ceny stúpli aj v zdravotníctve o 2,2 %, zdražel nábytok, bytové zariadenie a bežná údržba domácnosti o 1,4 %, rekreácia a kultúra o 1,3 %, odevy a obuv a vzdelávanie zhodne o 1 % a pošty a telekomunikácie o 0,8 %. Ceny klesli iba v doprave o 0,6 %.

Medzimesačne v máji oproti aprílu stúpli najmä ceny potravín a nealkoholických nápojov a odevov a obuvi, zhodne o 0,8 %. Podobným tempom, o 0,7 %, však stúpli aj ceny alkoholických nápojov a tabaku a reštaurácií a hotelov. O 0,6 % zdražela doprava, zhodne o 0,2 % nábytok, bytové zariadenie a bežná údržba domácnosti a rozličné tovary a služby a o 0,1 % aj pošty a telekomunikácie. Naopak, klesli ceny v sektore zdravotníctva o 0,2 % a rekreácie a kultúry o 0,1 %. Bez zmeny zostali ceny bývania a energií a vzdelávania.

Súvisiace články

Aktuálne správy