Rast mzdových nákladov najrýchlejší za 10 rokov

Spoločnosť Alibaba uviedla, že plánuje štiepenie (split) akcií v pomere 1:8. Počet kmeňových akcií by tak stúpol zo súčasných 4 na 32 miliárd. O návrhu sa bude hlasovať na výročnom valnom zhromaždení 15. júla v Hongkongu. WTO na žiadosť Pekingu zastavila spor ohľadom toho, či Číne patrí status trhovej ekonomiky. Oznámil to dnes rozhodovací  výbor WTO. Peking tak musí aj naďalej akceptovať antidumpingové clá na lacné čínske tovary zo strany EÚ a USA, informovala o tom agentúra Reuters. Čínsky prezident Si Ťin-pching navštívi Severnú Kóreu v dňoch 20. a 21. júna. Ázijské akciové indexy uzavreli obchodný deň nasledovne: Nikkei + 0,03 %, Hang Seng Index + 0,4 %, CSI 300  0 %.

Člen Rady guvernérov ECB Ewald Nowotny preferuje väčšiu pružnosť na ceste k inflačnému cieľu. „Domnievam sa, že by bolo rozumné mať trochu väčšiu flexibilitu, ako to urobila izraelská alebo česká centrálna banka,“. Nowotny podporuje udržanie 2% inflačného cieľa ECB, „ale s koridorom o 0,5% alebo 1,0% oboma smermi“. Eurostat zverejnil, že mzdové náklady v eurozóne v tohtoročnom prvom kvartáli medziročne vzrástli  o 2,5%. Zaznamenali tak najprudší rast od roku 2010, kedy štatistici začali príslušné údaje zhromažďovať. Európske akciové indexy uzavreli obchodný deň nasledovne: Eurostoxx 50 + 0,12 %, CAC 40 + 0,43 %, DAX -0,09 %.

Šéf americkej spoločnosti Boeing včera pripustil, že sa firma dopustila chyby pri zavádzaní problematického systému varovania v pilotnej kabíne lietadiel Boeing 737 MAX. Zároveň predpovedal, že potrvá nejaký čas, než výrobca znovu získa dôveru zákazníkov, otrasenú 2 leteckými katastrofami s 346 obeťami na životoch. Tie viedli k zákazu lietania spomínaných strojov po celom svete. Americké akciové indexy uzavreli obchodný deň nasledovne: DJIA + 0,08 %, S&P 500 + 0,09 %, NASDAQ + 0,62 %.

Jeden z najväčších skokanov dňa v rámci indexu S&P 500 bola spoločnosť Incyte, ktorej akcie vzrástli o vyše 5%. Dôvodom rastu bola správa prezentovaná na svetovom kongrese dermatológie. Spoločnosť prezentovala vývoj nových liekov, od ktorých si sľubuje vyššie zisky. Incyte je biofarmaceutická spoločnosť, ktorá sa venuje objavovaniu a vývoju liekov primárne využívaných pri liečbe onkologických pacientov.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy