Trump: Ak nebudem opätovne zvolený, trh čaká prepad aký ešte nezažil

, Bloomberg;The Guardian Foto: SITA/AP

Americký prezident Donald Trump oficiálne začne kampaň pred voľbami v roku 2020 v utorok, usilovať sa bude o znovuzvolenie. V rámci predvolebných vyhlásení na Twitteri však už teraz uviedol, že ak nevyhrá, dôjde akciový trh skolabuje.

"Trump si zriedkakedy nechá ujsť príležitosť komentovať rekordy na akciovom trhu, rast presahujúci tri percentá alebo najnižšiu mieru nezamestnanosti za pol storočia," napísal britský denník The Guardian.   

Najčstejšie tak robí na Twitteri. Vo februári tohto roka uviedol, že keby v roku 2016 vyhrala voľby "opozičná strana, bol by akciový trh minimálne o 10 tisíc bodov nižšie". Pred jeho zrútením varoval už v januári, kedy ho dal do súvislosti s hroziacim impeachmentom.

Zo situáciou na americkom akciovom trhu Trump často spája kroky americkej centrálnej banky. Ostro kritizuje Fed pričom nezabúda pripomenúť, že akciové indexy by boli o päť až desať tisíc bodov vyššie, keby Fed počas minulého roka štyrikrát nezdvihol úrokové sadzby, poznamenala agentúra Bloomberg.
 

"Ak to prevezme ktokoľvek okrem mňa, došlo by ku kolapsu trhu, aký nemá obdobu," napísal americký prezident tento víkend. Opäť načrtol, že ekonomické témy zohrajú dôležitú úlohu v jeho predvolebných sľuboch.

Jeden z najznámejších ukazovateľov vývoja na americkom akciovom trhu je index Dow Jones Industrial Average. Analytická spoločnosť Macrotrends ho monitoruje jeho výkon počas jednotlivých funkčných období amerických prezidentov. Počas pôsobenia Donalda Trumpa v úrade v podstate kopíruje výkon z obdobia mandátov Baracka Obamu či Georgea W. Busha. Od Trumpovej inaugurácie v roku 2017 Dow Jones uzavrel na rekordnej hodnote celkom 71-krát, ďalších 15 rekordov zaznamenal vlani v nadväznosti na prijatie republikánskej daňovej reformy, uvádza agentúra Bloomberg. Počas druhého funkčného obdobia prezidenta Obamu zaznamenal index 122 podobných rekordov, potom čo sa spamätal zo strát z rokov poznačených ekonomickou krízou.

Súvisiace články

Aktuálne správy