Cena práce na Slovensku medziročne stúpla rýchlejšie ako priemer EÚ

Celkovo hodinová cena práce na Slovensku v prvom kvartáli medziročne vzrástla o 8,7 %, v rámci celej Európskej únie sa zvýšila o 2,6 %.

Hodinová cena práce na Slovensku v prvom kvartáli tohto roka podľa kalendárne upravených údajov medziročne nominálne vzrástla o 8,7 %. Hodinové mzdy a platy na Slovensku počas januára až marca tohto roka medziročne stúpli tiež o 8,7 % a ostatné zložky ceny práce sa zvýšili o 8,8 %. Vyplýva to z údajov, ktoré v pondelok zverejnil štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Cena práce tak na Slovensku rástla rýchlejšie v porovnaní s priemerom za celú eurozónu aj za celú Európsku úniu. V eurozóne hodinová cena práce v prvom kvartáli 2019 medziročne vzrástla o 2,4 % a v rámci celej Európskej únie sa zvýšila o 2,6 %. Hodinové mzdy a platy v rámci eurozóny v prvom kvartáli 2019 medziročne stúpli o 2,5 % a ostatné zložky ceny práce vzrástli o 2,2 %. V rámci celej EÚ hodinové mzdy a platy v období január až marec 2019 medziročne stúpli o 2,7 % a ostatné zložky ceny práce o 2,1 %.

Najrýchlejšie celková cena práce medziročne vzrástla v Rumunsku (16,3 %) a Bulharsku (12,9 %). Medziročné zníženie hodinovej ceny práce počas januára až marca až decembra 2018 nastalo iba v Grécku, a to o 0,2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy