Konkurečný boj nízkonákladových spoločností mení zvyky dovolenkárov

Konkurenčný boj nízkonákladových leteckých spoločností mení zvyky dovolenkárov. Čoraz viac Slovákov preferuje samostatnú kúpu leteniek do stredomorských destinácii v kombinácii s dodatočnou rezerváciou ubytovania alebo auta. Uviedol to člen prezídia Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr (SACKA) Martin Štochmaľ.

Dovolenkári častejšie využívajú možnosť vyskladať si dovolenku prostredníctvom rezervačných portálov, na ktorých nájdu dovolenkové balíky. "Kupujú si jednotlivé produkty, to znamená letenky, ubytovanie, poistenie, alebo prenájom auta samostatne," uviedol s tým, že prenájmy áut v predstihu sú lacnejšie a umožňujú spojiť v rámci jednej dovolenky viacero miest či lokalít. Poistenie storna produktov znižuje mieru rizika, keďže sa nízkonákladové letenky predávajú vo väčšom predstihu pred odletom.

Ako príklad spolupráce s nízkonákladovými leteckými spoločnosťami Štochmaľ uviedol rakúske letisko Viedeň, ktoré za uplynulý 36 mesiacov otvorilo viac ako 100 nových liniek. Počet dovolenkárov, ktorí cestujú z Viedne do Stredomoria tzv. na vlastnú päsť na lacné letenky, medziročne stúpol o 65 %. V desiatkach percent pritom rástli aj odlety do dovolenkových destinácií z Bratislavy, uzavrel Štochmaľ.

Súvisiace články

Aktuálne správy