Bitcoin sa dostáva nad 9000 dolárov prvýkrát v priebehu roka

, CNBC;WSJ Foto: getty images

Cenový posun prichádza v čase oznámení, že Facebook je pripravený spustiť vlastnú kryptomenu.

Najväčšia digitálna minca na svete sa za posledných 24 hodín vyšplhala až do výšky 9381,82 USD. Naposledy sa bitcoin dostal na takúto úroveň v máji 2018. Bitcoin si od začiatku roka pripísal 140 %. V pondelok však mierne oslabil, keď klesol o 1,6 % na 9 147,64 USD.

Rast bitcoinu pravdepodobne podporili správy, že Facebook je údajne pripravený na spustenie vlastného kryptotokenu už v utorok. Podľa zatiaľ neoficiálnych správ, Facebook umožní svojim zamestnancom poberať plat v podobe novej meny.

Odborníci tvrdia, že zapojenie veľkých spoločností, ako je Facebook a AT&T do kryptosveta pomáha sentimentu, pretože poskytuje určitý stupeň legitímnosti odvetviu, ktoré je dlhodobo sužované diskusiou o nezákonnej činnosti, špekulatívnom obchodovaní a potrebnej regulácii. AT&T minulý mesiac uviedla, že začne prijímať kryptoplatby prostredníctvom partnerstva so spoločnosťou BitPay.

Analytici spoločnosti RBC Capital Markets minulý týždeň uviedli, že veria, že virtuálna mena Facebooku „sa môže ukázať ako jedna z najdôležitejších iniciatív v histórii spoločnosti“, čo jej dáva šancu generovať firme viac príjmov.

Projekt, na ktorom sa pracuje viac ako rok, sa točí okolo digitálnej mince, ktorú by si používatelia mohli navzájom posielať a používať ju k nákupu nielen na facebooku, ale aj na celom internete.

Digitálnu menu Libra, ktorú chystá Facebook, finančne podporí celý rad veľkých spoločností, ako sú Visa, Mastercard, PayPal a Uber Technologies. Vyše desať subjektov z oblasti financií, internetového obchodu a telekomunikácií, ale aj investičné firmy, vložia po desiatich miliónoch dolárov  do konzorcia Libra Association, ktoré bude kryptomenu spravovať. Informoval o tom denník The Wall Street Journal s odvolaním sa na zdroje oboznámené so situáciou. Facebook podľa skorších správ WSJ chce na projekt získať okolo jednej miliardy dolárov. V súčasnosti údajne rokuje s ďalšími partnermi a prípadné členstvo konzorcia sa môže zmeniť. Projektu sa podľa informácií denníka upísali tiež mená, ako je finančne technologická firma Stripe, rezervačný portál Booking.com alebo argentínsky internetový obchod MercadoLibre.

Minca bude podľa WSJ viazaná na kôš štátnych mien, aby sa vyhla divokým výkyvom, ktoré postretli iné kryptomeny. Podľa WSJ zatiaľ nie je známe, dokonca ani členom konzorcia, ako bude minca fungovať, ani aká bude jej úloha. Tokeny priamo ovládať nemá ani Facebook, ani členovia konzorcia.

Nouriel Roubini je známy svojim pesimistickým postojom, nielen voči kryptomenám. Známy americký ekonóm s prezývkou Dr. Skaza, sa venuje štúdiu historických bublín. Napísal o tom aj knihu. Tvrdí, že bubliny vie odhaliť.  Kryptomeny a celú problematiku vôkol nich považuje za aktíva so skutočnou hodnotou. „Zúčastnil som sa mnohých konferencií o kryptomenách, či blockchaine, a musím povedať, že som nikdy v živote nevidel ľudí, ktorí sú na jednej strane takí arogantní vo svojich názoroch, ktorí sú totálnymi fanatikmi pokiaľ ide o novú triedu aktív a zároveň vôbec, ale vôbec nepoznajú základy  ekonómie, financií, nevedia čo je bankovníctvo, centrálne bankovníctvo, menová politika,“ hovorí Roubini pre CFA Institute.

Od vzniku Bitcoinu už uplynulo desaťročie, ale spotrebitelia ho dnes len v malej miere využívajú pre platby pri nákupe. Facebook stavil na to, že to zmení. Pomocou systému platieb chce osloviť užívateľov obrovskej sociálnej siete- Či miliardy používateľov si tokeny osvoja zostáva otázne.

Súvisiace články

Aktuálne správy