Akciový trh USA mierne oslabil, investori čakajú na náznaky smerovania úrokov

Index S&P 500 si odpísal 0,2 %, priemyselný Dow Jones oslabil o 0,1 %, technologický Nasdaq klesol o 0,5 % a index menších firiem Russell 2000 si pohoršil o 0,9 %.

Americký akciový trh v piatok mierne oslabil, keďže investori čakajú na ďalšie náznaky, aké bude smerovanie úrokových sadzieb. Nadol zamieril hlavne technologický sektor a klesli aj energetické firmy. Zmierniť straty trhu pomohli zisky bánk a poisťovní v závere dňa. Investori sa vyrovnávali s novými obavami z toho, aký bude mať na podnikanie vplyv obchodnej vojny medzi USA a Čínou. Výrazne si pohoršili akcie výrobcov čipov. Spoločnosť Broadcom, ktorá dosahuje zhruba polovicu tržieb v Číne, oslabila o 5,6 percenta.

Index S&P 500 si odpísal 0,2 percenta a uzavrel na úrovni 2 886,98 bodu, ale za celý týždeň dosiahol zisk 0,5 percenta. Priemyselný index Dow Jones v piatok oslabil o 0,1 percenta na 26 089,61 bodu, technologický Nasdaq klesol o 0,5 percenta na 7 796,66 bodu a hodnota indexu menších spoločností Russell 2000 sa znížila o 0,9 percenta na 1 522,50 bodu.

Americký Federálny rezervný systém (Fed) zasadá budúci týždeň. Neočakáva sa, že zmení úrokové sadzby, ale investori si sú takmer istí, že Fed úroky zníži na júlovom zasadaní. Podľa ekonómov Bank of America Merrill Lynch sa však predstavitelia Fed-u pravdepodobne ešte nerozhodli, či úroky v júli znížia. Predpokladajú, že šéf Fed-u Jerome Powell ponechá možnosť redukcie úrokov v júli otvorenú, ale vopred sa k tomu nezaviaže.

Súvisiace články

Aktuálne správy