Cena zlata rastie a je najvyššia za viac než 1 rok

Veľké politické riziká a oslabenie rastu globálnej ekonomiky podporujú bezpečné investície, ako sú napríklad zlato alebo dlhopisy. Cena zlata v piatok zrástla a dostala sa na najvyššiu úroveň za viac než 1 rok.
Cena za uncu (31,1 gramu) zlata sa dostala až na po 1358 USD. To je najviac od apríla 2018. Cena v eurách predstavovala 1203 eur, čo je dokonca najviac od apríla 2017.
Zlato aktuálne profituje z viacerých faktorov. Jedným z nich je zníženie rizikového apetítu investorov, ktorí sú opatrnejší, čo sa prejavuje aj na oslabení akcií. Dopyt po bezpečných aktívach je vysoký z dôvodu politických rizík, ako je napríklad napätie medzi USA a Iránom alebo obchodný konflikt medzi USA a Čínou.
K tomu je potrebné pripočítať klesajúce úroky na kapitálovom trhu, čo zmenšuje úrokovú nevýhodu zlata. Zlato totiž na rozdiel od ostatných bezpečných aktív, ako sú napríklad dlhopisy, neprináša pravidelné výnosy. V prípade poklesu úrokov na kapitálovom trhu sa znižuje aj táto nevýhoda zlata. Dôvodom klesania úrokov je takisto nárast neistoty investorov. K tomu je potrebné ešte pripočítať spomalenie rastu globálnej ekonomiky.

Súvisiace články

Aktuálne správy