Rast čínskeho priemyslu sa v máji spomalil, maloobchodné tržby zrýchlili

Peking 14. júna (TASR)- Rast čínskej priemyselnej produkcie sa v máji spomalil a klesol na vyše 17-ročné minimum. Tento výsledok sklamal analytikov a je najnovším dôkazom oslabovania dopytu v druhej najväčšej ekonomike sveta, keďže Spojené štáty na ňu zvyšujú obchodný tlak.
Podľa najnovších údajov štatistického úradu v Pekingu sa produkcia v čínskom priemysle minulý mesiac zvýšila medziročne o 5 %. Analytici pritom odhadovali, že vzrastie o 5,5 %, teda o niečo viac ako v apríli, keď stúpla o 5,4 %.
Investície do fixných aktív tiež rástli menej, ako sa očakávalo. Za päť mesiacov do konca mája 2019 sa zvýšili o 5,6 %, zatiaľ čo analytici počítali s ich nárastom o 6,1 %, rovnako ako v období január – apríl, keď tiež stúpli o 6,1 %.
Štatistický úrad zároveň zverejnil údaje o maloobchodných tržbách, ktoré v máji vzrástli medziročne o 8,6 %. To je lepší výsledok ako v apríli, keď stúpli o 7,2 %, čo bolo ich najpomalšie tempo za 16 rokov.
Analytici pritom očakávali oživenie a rast májových tržieb o 8,1 %. Niektorí však uviedli, že toto zrýchlenie bolo pravdepodobne spôsobené skôr vyššou infláciou ako zlepšením slabej dôvery spotrebiteľov.

Súvisiace články

Aktuálne správy