Sídlo ELA v Bratislave je podľa Lajčáka prejavom dôvery členských krajín EÚ

Rozhodnutie umiestniť sídlo Európskeho orgánu práce na Slovensko víta aj Inštitút zamestnanosti.

Príchod Európskeho orgánu práce (ELA) na Slovensko považuje minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák za prejav dôvery členských štátov Európskej únie. „Je to prejav dôvery členských krajín EÚ a ocenenie dlhodobého angažovania sa aj v sociálnych témach, vďaka čomu je Slovensko vnímané ako krajina, ktorá je súčinná pri hľadaní európskych riešení a má schopnosť spájať,“ uviedol Lajčák. To, že ELA bude sídliť v Bratislave, vítajú aj Inštitút zamestnanosti (IZ) a Asociácia priemyselných zväzov.

Slovensko získalo sídlo Európskeho orgánu práce už v prvom kole hlasovania ministrov práce krajín EÚ vo štvrtok na Rade pre zamestnanosť, sociálnu politiku, zdravie a spotrebiteľské záležitosti v Luxemburgu.

Rozhodovaniu na úrovni ministrov práce predchádzal podľa ministerstva zahraničných vecí intenzívny lobing predstaviteľov vlády SR, najmä ministra práce Jána Richtera, ktorý osobne rokoval s takmer každým ministrom práce z krajín EÚ. „Vysoko oceňujem aj angažovanosť našich diplomatov, ktorí k tejto pozitívnej správe prispeli,“ zdôraznil šéf slovenskej diplomacie. Intenzívna práca a spolupráca viacerých slovenských rezortov priniesla podľa neho svoje ovocie. „Podaril sa dobrý výsledok, ktorý veríme, že pomôže posilniť pozitívne vnímanie Slovenska a EÚ. Hlavným poslaním Európskeho orgánu práce bude zlepšiť implementáciu práva EÚ v oblasti cezhraničnej pracovnej mobility a koordinácie sociálneho zabezpečenia,“ uviedlo ministerstvo zahraničných vecí vo svojom stanovisku.

Inštitút zamestnanosti (IZ) takisto víta rozhodnutie Rady pre zamestnanosť, sociálnu politiku, zdravie a spotrebiteľské záležitosti, že ELA bude sídliť práve v Bratislave. „Okrem toľko deklarovanej reality, že na Slovensku nie je žiadna agentúra, dúfame, že zavážilo aj to, že Slovensko má dostatočné vedecké kapacity v spoločenskom výskume, ktoré v praxi nevyužíva. Tento krok vnímame ako možný impulz pre univerzity, ktoré by sa mohli vedecky zapojiť do činnosti agentúry pri nastavovaní rozhodnutí v oblasti cezhraničnej mobility a toľko potrebnej koordinácie sociálneho zabezpečenia,“ uviedol inštitút vo svojej reakcii.

Podľa Asociácie priemyselných zväzov prichádza ELA v pravý čas a trh práce sa týmto orgánom kompletne zmení. „Asociácia priemyselných zväzov je ako tripartitná zamestnávateľská organizácia pripravená na aktívnu spoluprácu. Poslanie ELA je o to dôležitejšie, že žijeme v dobe, keď sa trh práce a povaha práce menia závratnou rýchlosťou. V budúcnosti môžu byť tieto zmeny ešte dynamickejšie,“ uviedla asociácia vo svojom stanovisku.

Súvisiace články

Aktuálne správy