Vo VÚSCH v Košiciach otvorili nové diagnostické centrum za takmer 15 mil. eur

Vo Východoslovenskom ústave srdcových a cievnych chorôb (VÚSCH) v Košiciach vo štvrtok otvorili nové Diagnostické, preventívne a výskumné centrum. Ako uviedol generálny riaditeľ VÚSCH a.s. František Sabol, celý rozpočet na druhú budovu ústavu aj s prístrojmi dosiahol 14,8 milióna eur a len na stavebnej časti sa im podarilo ušetriť 1,9 milióna eur.

Vo VÚSCH ročne vyšetria okolo 85 tisíc pacientov a očakávajú ich nárast, keďže veľa činností sa presúva do jednodňových úkonov, ako sú intervencie, ambulantné zákroky alebo CT vyšetrenia. Rozširovaním ústavu sa podarilo vytvoriť 127 nových pracovných miest a pribudnú pravdepodobne ďalšie, keďže plánujú výstavbu tretej budovy s predpokladaným rozpočtom viac ako desať miliónov eur. „Našou prioritou na nasledujúce dni je rozbehnúť centrum na liečenie akútnych mozgových príhod, zastabilizovať personál, pouzatvárať zmluvy s poisťovňami a samozrejme začať kresliť budovu tretieho ústavu,“ povedal riaditeľ VÚSCH.

„Ja ako kardiochrurg sa veľmi teším z hybridnej sály, ktorá nemá obdobu na Slovensku, že so svojím tímom budeme môcť robiť ťažké a komplikované úkony na jednom mieste, ktoré sme predtým museli robiť osobitne na operačnej a intervenčnej sále,“ dodal Sabol. Okrem hybridnej operačnej sály majú v ústave k dispozícii ešte ďalších šesť štandardných operačných sál.

Otvorenia centra sa zúčastnili aj ministerka zdravotníctva SR Andrea Kalavská a podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Richard Raši.

Súvisiace články

Aktuálne správy